Ga naar Content

Massale verdrinkingsdood zeldzame kikkers en salamanders in IJmuidense duinen

Tientallen kikkers en zeldzame salamanders zijn de afgelopen dagen verdronken in de duinen van IJmuiden. NH-collega en natuurkenner Stephan Roest trof de dode dieren aan toen hij door het gebied liep. De dood van de dieren lijkt te maken te hebben met 'waterpompgate.' De pomp werd vorige week ingezet om opgeslagen strandhuisjes te beschermen tegen het extreem hoge water. De amfibieën zijn waarschijnlijk door het water gewekt uit hun winterslaap en vervolgens verdronken. 

Langs de waterpomp is het amfibieënkerkhof duidelijk zichtbaar. - Foto: NH Media

Roest trof de dode dieren aan vlak naast de waterslangen van de ondertussen beruchte waterpomp. Tientallen kikkers en salamanders lagen levenloos op en naast het pad. Hij spreekt van een 'kleine ramp'.

Waterpompgate 

Daarmee lijkt een nieuw hoofdstuk te zijn begonnen in het boek dat de IJmuidense 'waterpompgate' is gaan heten. Een project dat tijdens het hoogwater van afgelopen week begon. Om de strandhuisjes van de ondergang te redden, moest het snel opkomende water worden weggepompt. Dat lukte, alleen had de actie wel negatieve gevolgen. 

De familie Dresmé-Van der Valk woont op een kleine kilometer afstand van de opgeslagen strandhuisjes en beweert dat het weggepompte water nu zo hun kelders in loopt. "We zijn dagelijks uren bezig met onze kelder leeg te zuigen", zeiden ze eerder deze week tegen NH. 

Niet veel later bleek dat de waterpompslangen tot drie keer toe waren gesaboteerd. De familie Dresmé-Van der Valk wast hun handen in onschuld. Ze weten naar eigen zeggen van niets en wijzen naar jongeren uit de buurt die uit verveling zouden hebben gehandeld. 

Tekst gaat verder onder de foto.

Een dode kikker - Foto: NH Media

Mogelijk honderden dode amfibieën 

Een hoop gevolgen dus van een project dat in eerste instantie relatief eenvoudig leek. Stephan Roest constateert dat de gevolgen van het water ook groot zijn voor de aanwezige dieren in het gebied: "Ogenschijnlijk zijn de kikkers en salamanders door het weggepompte water gewekt uit hun winterslaap en verdronken. Je kunt wel spreken van een klein drama. Een rampje eigenlijk."

Roest zegt tijdens zijn wandeling enkele tientallen dode amfibieën te hebben waargenomen. "Je mag er gezien de uitgestrektheid van dit gebied dus gemakshalve van uitgaan dat er honderden kikkers en salamanders zijn overleden. Extra droevig omdat het hier om beschermde diersoorten gaat die op de Rode Lijst staan." 

Gevlucht voor droogte

Hij noemt het extra pijnlijk dat de beestjes overleden lijken door verdrinking. "Jarenlang is het te droog geweest in de duinen, waardoor ze hun eitjes niet konden afzetten. Daarom hebben ze juist dit, wat nattere, gebied opgezocht. En dan gebeurt er nu dít!"

Een schuldige aanwijzen wil Roest echter niet. "Niemand zal dit hebben voorzien. Er had misschien een andere oplossing gekozen kunnen worden om het overtollige water weg te pompen, maar die oplossing heb ik zo ook niet 1,2,3 voorhanden."

Bij de gemeente Velsen en NH Infra, het bedrijf dat het wegpompen verzorgt, was donderdagavond niemand bereikbaar voor commentaar. 

Lees ook