Ga naar Content

Hilversumse Gerrit pompt al maanden z'n kelder leeg en heeft duizenden euro's schade

Door de heftige regenval staat de kelder van Hilversummer Gerrit al maanden onder water. De schade schat hij op 'minstens 15.000 euro'. Volgens de Hilversummer kwam de overlast na de herinrichting van het naastgelegen natuurgebied aan de oostkant van de gemeente.  

De kelder van Gerrit staat sinds enkele maanden onder water - NH Nieuws

'Het is pompen of verzuipen', zegt Gerrit in zijn woning in Hilversum-Oost. Sinds oktober heeft hij vier pompen nodig om al het overtollige water uit zijn kelder weg te pompen. Alles is nat. Boeken, papieren, kasten en schilderijen drijven door de ruimte. "Ik kan het allemaal weggooien." 

Het probleem speelt bij meerdere woningen in de buurt. De oorzaak zou volgens Gerrit een paar honderd meter verderop liggen, in natuurgebied Anna's Hoeve. Dat Gooise gebied ging afgelopen jaar flink op de schop. De weg ging eruit, een deel van het gebied is afgesloten om de dieren rust te gunnen en natuurliefhebbers kregen nieuwe paden en een vlonder.

Maar Hilversumse natuurliefhebbers hebben nog niet veel van de renovaties kunnen genieten. Zo staat een nieuwe vlonder al sinds oktober onder water. Aanvankelijk alleen het vlonderpad, maar sinds het hoge water is datzelfde pad inmiddels helemaal onder water verdwenen. 

Veel water

Dat de laatste maanden veel water staat in Anna's Hoeve, is volgens de gemeente niet gek. Het natuurgebied ligt betrekkelijk laag en de vijvers in het gebied dienen als waterberging voor Hilversum-Oost. In deze wijk liggen geen rivieren of kanalen dus het overtollige regenwater stroomt hier naar de vijvers en vennen. Bovendien is het een extreem nat jaar geweest, met een totale neerslagsom van 1060 mm waar 795 mm normaal is.

Dus dat mensen last hebben van natte kelders is niet zo raar. Maar Gerrit betwijfelt of zijn ondergelopen kelder een natuurlijke oorzaak heeft. Volgens hem kan het niet kloppen dat hij sinds de verbouwing van het natuurgebied ineens water in de kelder heeft en wijst naar de gemeente. "Anna's Hoeve is een badkuip geworden. Het water kan door de nieuwe wallen en heuvels niet meer weg, waardoor het rechtstreeks onze kelders instroomt."

Maar de gemeente ontkent dat er met de herinrichting een 'badkuip is gecreëerd' en zegt dat Hilversum-Oost 'van nature' lager ligt, ten opzichte van bijvoorbeeld de Trompenberg (+24,5m NAP) in het westen en de hoger gelegen delen richting Lage Vuursche."

Tekst gaat door onder de foto.

In oktober vorig jaar stond het vlonderpad over de Bergvijver in Anna's Hoeve er al zo bij - Foto: Daan Visser

De extreme neerslag leidt niet alleen in de Hilversumse wijk tot discussie over de oorzaak van natte kelders. In IJmuiden had de familie De familie Dresmé-Van der Valk voor duizenden euro's schade, naar eigen zeggen nadat de gemeente eerder overtallig water had weggepompt. In Amsterdam-Noord liepen de kelders onder water 'nadat de gemeente de straten had verhoogd'.

De schade wordt bijna nooit vergoed, omdat bewoners zelf verantwoordelijk zijn om hun kelder waterdicht te maken. Dat geldt ook voor de pasgebouwde wijk Anna's Hoeve en omliggende gebieden, aldus de gemeente. 

"We bevinden ons momenteel in een uitzonderlijke situatie waarbij nog nooit zoveel neerslag is gevallen. Dat water stroomt van de heuvelrug af naar de lagergelegen gebieden. Het is dan ook aan de bewoners van de lage gebieden om hun kelders waterdicht te maken," aldus de gemeente. 

Nieuwe waterberging

Komend jaar moet het probleem worden opgelost. Dan bouwen de gemeente en het Waterschap samen een nieuwe waterberging af, aan de Huydecopersweg. Die waterberging moet het overtollige water in Anna's Hoeve compenseren.

In tijden van nood moet die waterberging een soort ‘escape’ vormen om te voorkomen dat de vijvers kunnen overstromen. "Momenteel is er geen sprake van een noodsituatie, maar dat het peil uitzonderlijk hoog staat is een feit."

Lees ook

Politieke vragen

Inmiddels heeft de politieke partij Hart voor Hilversum vragen gesteld aan het college. De partij laat weten zich namelijk zorgen te maken over de overlast die meerdere inwoners van Hilversum Oost ervaren. 

Zo wil de partij onder anderen graag weten of er volgens het college nog sprake is van een capaciteitstekort op het gebied van de opvang van water en of er een evaluatie gaat plaatsvinden over de aanleg en onderhoud van voorzieningen voor afstromend water. 

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

whatsapp Wil je ons nieuws via WhatsApp ontvangen? Abonneer je hier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.