Ga naar Content

Directeur Martinuscollege na brand: "Grote ellende is ons bespaard gebleven"

Ondanks de felle brand op het dak van het Martinuscollege in Grootebroek, lijkt het met de schade mee te vallen bij de middelbare school. "Er is ons grotere ellende bespaard gebleven", vertelt directeur Jan Jacob Jaasma een dag na de brand. Toch zijn twee gloednieuwe technieklokalen onbruikbaar geworden. 

Brand in Grootebroek - Foto: VLN Nieuws

Aan het eind van de middag ontstaat de brand op het dak van het gebouw. Precies boven het nieuwe techniekplein wat een maand geleden nog feestelijk werd geopend door topschaatsster Irene Schouten

Leerlingen zijn er dan al niet meer, maar vergaderende medewerkers en de schoonmaakploeg moeten de school verlaten. "We waren aan de andere kant bezig en opeens kwam de politie binnen en moesten we gelijk het gebouw uit", vertelt één van de schoonmakers.

Van alle kanten komen brandweerwagens om de brand te blussen. Vlammen uit het dak, rookpluimen zijn tot ver in de omgeving te zien. Het ziet er heftig uit, toch weet de brandweer het vuur snel uit te krijgen. "Achteraf is alles naar omstandigheden goed gegaan", vertelt directeur Jaasma. "Het brandalarm werkte goed en de brandweer heeft goed werk verricht. Het had veel erger kunnen zijn."

Brand bij zonnepanelen

Het vuur is nog wel overgeslagen naar enkele zonnepanelen op het dak. Er is nog onderzoek gedaan of er glasdeeltjes van de panelen in de omgeving terecht zijn gekomen. Maar verder dan het terrein van de school is dat niet gekomen. Om een ijsbaan te voorkomen is er op het bevroren bluswater bij de school extra zout gestrooid.

Tekst gaat verder onder de video.

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Techniekafdeling blijft vandaag dicht

Jaasma: "De omvang van de schade valt mee. Bij twee technieklokalen van bouw, wonen en interieur is er waterschade. Boven die lokalen zat de brand op het dak. Vanwege de rooklucht houden we vandaag de hele techniekafdeling dicht. De twee lokalen met schade hopen we volgende week weer te kunnen gebruiken."

Wat de oorzaak is geweest van de brand, is nog onduidelijk. "Experts gaan vandaag beginnen met onderzoek. Dus we wachten op wat daar uitkomt. Maar gelukkig is grotere ellende ons bespaard gebleven", aldus de schooldirecteur. 

Waterschade bij technieklokaal na de brand bij het Martinuscollege - Foto: Aangeleverd

Lees ook

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Samenwerking NH en WEEFF

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op naar [email protected] 
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]