Ga naar Content

Monnickendammers bereiden zich voor op hoogwater: "Ik heb zandzakken ingeslagen"

De Gouwzee bij Monnickendam staat nu 30 centimeter hoger dan normaal. Burgemeester Marian van der Weele verwacht dat er in de komende dagen nog zo'n 20 centimeter bij zal komen. Niet alleen de gemeente Waterland plaatst zandzakken, ook inwoners slaan ze in. "Kijken wat er komen gaat."

De kapperszaak van Monique Mol ligt erg laag. Daarom heeft zij, net als veel anderen in de buurt, zandzakken besteld om voor haar deur te leggen. Haar grootste zorg: "Dat mijn vloer stuk gaat." Ze maakt zich wel druk over de schade, maar houdt zich er tegelijkertijd zo min mogelijk mee bezig. "Je kan het niet veranderen, dus ik ga gewoon slapen. Ik word vanzelf wel gebeld als er wat is." Als het komt, dan komt het toch wel, zo denkt de kapper. 

Draaiende wind

Burgemeester Marian van der Weele verwacht dat er morgen een draaiende wind zal plaatsvinden. "Het meetpunt ligt nu op 30 centimeter, als de wind gaat draaien kunnen we er nog 20 centimeter bovenop verwachten", laat ze weten. 

Afgelopen dinsdag heeft de gemeente een eerste rij zandzakken geplaatst. De burgemeester vertelt dat ze voor de zekerheid toch nog een laag er tegenaan hebben gelegd, zodat ze goed voorbereid zijn voor hogere water dat komend weekend verwacht wordt. "We zorgen dat we de situatie heel strak in de gaten houden."

De burgermoeder van Waterland wil nog niet vooruit lopen op eventuele schade door overstromingen en focust zich voor nu op deze 'uitzonderlijke situatie.' Wel benadrukt zij dat mensen zelf ook wat kunnen doen. "Het staat mensen vrij om zelf een vorm te bedenken voor een goede oplossing."

Uitvinding

En die oplossing is dichterbij dan ze denkt. Vanmorgen bracht NH het verhaal van uitvinder Robert Alt. Een tijdelijk mobiele waterkering: de zogeheten 'Tube barrier'. Dan zijn al die duizenden zandzakken overbodig. 

In onderstaande reportage legt hij uit hoe dat werkt (tekst gaat verder):

Lees ook

Burgemeester Marian van der Weele laat in een reactie weten: "We hebben inderdaad kennis genomen van het materiaal van de Tube barrier. Wij hebben dat doorgestuurd gekregen van een gemeenteraadslid en dat zou als we in een later stadium nog meer maatregelen nodig hebben een goede oplossing kunnen zijn, maar nu nog niet."

"We kunnen niet in de toekomst kijken helaas, maar we hebben echt op het vizier als een mogelijke maatregel die we op een later moment zouden kunnen inzetten", aldus Marian van der Weele, burgemeester Waterland.

Bewoners plaatsen zelf zandzakken - Foto: NH Media

Lees ook

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

whatsapp Wil je ons nieuws via WhatsApp ontvangen? Abonneer je hier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.