Ga naar Content

Onstuimige nacht in West-Friesland, maar grote wateroverlast blijft uit

Storm Henk en hoogwater zorgden voor een onstuimige avond en nacht in West-Friesland. Extreme waterstanden tot wel 75 centimeter boven NAP, zoals bij Enkhuizen, leken het recept te zijn voor overlast. Maar die bleef uitgezonderd van wat ondergelopen gebieden bij de kust uit. 

Van der Meulen-strandje in Bovenkarspel - Foto: Inter Visual Studio

Bij het Visserseiland in Hoorn was het aan het begin van de avond al raak. Geheel tegen de verwachting in komt het water opzetten in de straat. Buurtbewoners slaan de handen ineen en leggen extra zandzakken voor de deuren. "We hebben het water nog niet eerder op de stoep gehad, maar dat is nu wel zo", vertelt bewoonster Ingrid Maas.

Bekijk hieronder hoe de bewoners van het Visserseiland in actie kwamen (tekst gaat verder onder de video):

Buurtbewoners komen in actie tegen hoogwater bij Visserseiland - van Hoorn zeggen

In Enkhuizen is het ondertussen, uitgezonderd de harde wind, rustig. Water klotst tegen de afgesloten Sassluis, maar tot problemen leidt dat niet.

Tekst gaat verder onder de video.

Hoogwater leidt niet tot problemen bij Sassluis in Enkhuizen - NH Nieuws

Bij de Broekerhaven in Bovenkarspel werden vanmiddag al extra maatregelen getroffen. Zo werd de fietstunnel met zandzakken afgesloten om te voorkomen dat bij extreme omstandigheden het water de haven in zou lopen.

Water stroomt aan wal bij Bovenkarspel

Rond 22.30 uur piekte de waterstand in de omgeving met 75 centimeter boven NAP. Ter vergelijking: bij meer dan 30 centimeter boven NAP wordt gesproken van extreem hoogwater. Het water stroomt bij onder meer het Van der Meulen Strandje wel aan land, net als aan de kant van de haven dat buiten de dijk ligt. Maar bij lange na niet in de buurt van de fietstunnel.

Bekijk hieronder de beelden van het water dat het land op klotst (tekst gaat verder onder de video):

Water komt aan wal in Bovenkarspel tijdens storm Henk - NH Nieuws

Boom op auto in Zwaag

Om 23.00 uur sloeg storm Henk uiteindelijk alsnog toe in West-Friesland. Het zorgde niet meer wateroverlast, maar er waaide aan de Wogmergouw in Zwaag een boom bovenop een auto. Zover bekend raakte niemand gewond. 

Tekst gaat verder onder de foto. 

Foto: RVP Media

Rond middernacht was de rust weer teruggekeerd op het Visserseiland. Er staat nog steeds veel water, maar nog ver genoeg van de huizen in de straat. Morgenochtend vroeg komt de gemeente extra grote zandzakken neerzetten. 

Hoorn bereidt zich voor op volgende hoogwaterpiek

"Rijkswaterstaat verwacht op vrijdag of zaterdag mogelijk nog een hoogwaterpiek, die mogelijk hoger is dan de afgelopen dagen. Dit komt doordat de wind draait naar noordoost en er ook nog niet gespuid kan worden van het Markermeer naar het IJsselmeer. Als de voorspelling uitkomt dan zijn de huidige maatregelen niet voldoende", zo luidt de verklaring.

Tekst gaat verder onder de beelden van het Visserseiland rond middernacht.

Visserseiland rond middernacht - NH Nieuws

Rond 0.30 uur lijkt het water in Bovenkarspel dat aan wal is gestroomd ook weer wat gezakt. Het waait nog steeds flink met een windkracht 8. Maar de waterstand in het IJsselmeer bij Enkhuizen is gedaald naar 50 centimeter. Nog steeds hoog, maar aanzienlijk minder dan een paar uur ervoor. Naar verwachting daalt het water nog verder. 

Water stroomt om 0.30 uur nog steeds aan wal in Bovenkarspel - NH Nieuws

Lees ook

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Samenwerking NH en WEEFF

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op naar [email protected] 
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]