Ga naar Content

Hoogwater blijft zorgelijk in West-Friesland, maar maatregelen lijken op orde te zijn

Al ruim een week kampt West-Friesland met de gevolgen van hoogwater. Tot nu toe blijft het beperkt tot ondergelopen stukken land of straat, maar vanavond wordt opnieuw een hoogtepunt verwacht. Toch wordt verwacht dat de genomen maatregelen voldoende zullen zijn. 

Hoogwater in West-Friesland - NH Nieuws

Het is voor het eerst sinds 1998 dat de waterstanden zo hoog zijn, zo laat het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier weten. Reden genoeg om bij de Broekerhaven in Bovenkarspel vandaag zelfs de fietstunnel af te sluiten met zandzakken. Eerder was al water weggepompt en ook de sluisdeuren waren eerder al dicht gedaan. 

Bij het Visserseiland in Hoorn liggen de zandzakken nog steeds voor de deur. Het water was weg, maar kwam vannacht toch weer terug in de straat. "Om vier uur vannacht hebben we wel even naar buiten gekeken en toen kwam het tot de stoep. Maar we hebben vertrouwen in de maatregelen die zijn genomen", vertelt een bewoonster. 

Lees ook

De gemeente Hoorn laat aan NH weten niet meer overlast te verwachten dan afgelopen nacht, toen het waterpeil rond 4.00 uur een hoogtepunt had bereikt. "De zandzakken en big bags die geplaatst zijn blijven daarom langer liggen en we hebben nog extra zandzakken achter de hand."

Onder water 

Een medewerker van de gemeente Hoorn zal vanavond en vannacht het waterpeil bij Visserseiland en de jachthaven blijven controleren, aldus een woordvoerder. "Als het nodig is, nemen we extra maatregelen."

In de Schuijteskade langs het Oostereiland zijn op enkele plekken stenen verzakt door het hoge water. Die heeft de gemeente voor nu met hekken afgeschermd. "Als het hoge water is gezakt, voeren we reparaties uit."

Tekst gaat verder onder de foto's van verzakkingen van de kades in Hoorn

Eerder waren we ook bij het schelpenstrandje bij Schellinkhout wat onder water stond. Vandaag kregen we via Harm Lukas Scheltens foto's binnen uit het dorp waarop goed te zien is hoe hoog het water wel niet staat.

Tekst gaat verder onder de foto's. 

Ondanks dat er door storm Henk extreem hoogwater wordt verwacht, lijken de zorgen mee te vallen. Het hoogheemraadschap laat weten goed voorbereid te zijn en dat alle mogelijke maatregelen zijn genomen. 

Lees ook