Ga naar Content

Zien: zo beschermen Noord-Hollanders zich tegen het hoge water

Al ruim een week heeft een deel van de provincie te maken met hoogwater. Vooral in Hoorn, Enkhuizen en Volendam staat het water (extreem) hoog. Daar bepalen stapels zandzakken sindsdien het straatbeeld. Sommige Noord-Hollanders wachten niet af en ondernemen zelf actie om hun huis te beschermen tegen het stijgende water. 

Foto: NH Media

Door de combinatie van hoog water en de harde wind wordt er op sommige plekken in de provincie extreem hoogwater verwacht. Ook het KNMI heeft door storm Henk vanaf 22.00 uur vanavond code oranje afgekondigd. De NS laat weten vanwege de storm tussen Heerhugowaard en Den Helder met een aangepaste dienstregeling te rijden. 

Zandzakken

Eerder vandaag werd de fietstunnel bij de Broekerhaven in Bovenkarspel afgesloten. Het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier nam de maatregel vanwege de harde wind.

Rijkswaterstaat liet in een reactie aan NH eerder weten dat de hoge waterstand in combinatie met harde wind het water zal opstuwen. Omdat de wind vanuit het zuidwesten waait, zal het waterpeil bij Volendam en Edam afnemen, terwijl het aan de noordkant van het meer, bij Enkhuizen en Hoorn, juist zal stijgen. 

Vorige week begon het water van het Markermeer snel te stijgen, door overvloedige regenval en volle rivieren. Omdat het overtollige water niet of nauwelijks naar het IJsselmeer kan worden afgevoerd, blijft de waterstand in het Markermeer zeer hoog. 

Buitendijkse gebieden

De gemeente Waterland laat in een reactie vanavond weten: "Door de verwachte weersomstandigheden in de komende dagen met harde wind en regen in combinatie met de hoge waterstanden, verwachten wij wateroverlast in de buitendijkse gebieden binnen onze gemeente." Het treft daarom preventieve maatregelen. Op diverse locaties in Monnickendam worden op dit moment zandzakken geplaatst. 

Zandzakken in Monnickendam tegen het hoge water - Foto: NH Media

Lees ook

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

whatsapp Wil je ons nieuws via WhatsApp ontvangen? Abonneer je hier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.