Ga naar Content

ZIEN: Ontsnapte serval in Kudelstaart snel gevangen

In Kudelstaart is gisteravond een serval ontsnapt. De eigenaar kon snel achterhaald worden door de dierenambulance. Die heeft het dier vanochtend kunnen vangen. 

Volgens Miriam Bosman van dierenambulance De Ronde Venen/Amstelland is de snelle vangactie vooral te danken aan het feit dat mensen op afstand bleven. "Het is natuurlijk een gevaarlijk dier, dus ga er nooit zelf op af", waarschuwt ze.

Zo werd de serval gevangen:

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Boswachter John Didderen vertelde eerder aan NH dat we niet bang hoeven te zijn dat een serval ons zomaar aanvalt. "Het is een vluchtdier en jaagt op hazen en konijnen." Ook hij raadt aan om ontsnapte servals met rust te laten. 

Niet serval uit het Gooi

In het Goois Natuurreservaat loopt sinds eind oktober een ontsnapte serval rond. Deze is begin december nog gespot in Huizen. Bosman laat weten dat dat niet de serval is die in Kudelstaart is gespot. Eind 2022 liep serval Tora een week lang door Zaandam. Maart vorig jaar werd in Hilversum hard gezocht naar serval Lareina.

Het baasje van de Kudelstaartse serval heeft inmiddels laten weten dat alles goed met hem gaat en benadrukt dat het dier geen vlieg kwaad doet. "Ik weet niet hoe hij het voor elkaar heeft gekregen want hebben de hele tuin afgezet maar gaan alles even extra nalopen, want die Houdini truc mag die niet meer doen."

Tekst gaat verder onder de video.

Tora weer thuis - NH Nieuws

De 'kleine' katachtige serval werd de afgelopen jaren steeds populairder als huis- en hobbydier. In 2021 meldde Stichting AAP dat het aantal servals in zes jaar tijd zeven keer zo groot was geworden. Je hoeft niemand te laten weten dat je een serval in huis hebt, dus hoeveel er in Nederland worden gehouden is onbekend.

Verboden

Vanaf dit jaar is het niet langer toegestaan om een serval in huis te nemen. Ook andere exotische dieren zijn op de verboden lijst gezet. Mensen die nu al een serval als huisdier hebben, mogen die wel houden. 

💬 Wil je iets kwijt?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]

Lees ook