Ga naar Content

Oud en nieuw in Noord-Holland: feestelijk maar ook grimmige sfeer en vuurwerkdode

De jaarwisseling is op de meeste plekken in Noord-Holland feestelijk verlopen, maar dat was niet overal het geval. In Haarlem is een 19-jarige man overleden na een ongeluk met vuurwerk en in Amsterdam raakten jongeren slaags met de politie en moest de Mobiele Eenheid (ME) ingrijpen. Ook in Zaandam en Huizen kwam de ME in actie. 

Foto: Inter Visual Studio

Aan het Henk van Turnhoutpad in Haarlem is gisteravond rond 23.30 uur een ongeluk gebeurd met vuurwerk, waarbij een man van negentien is overleden. Wat er precies is gebeurd, is nog niet duidelijk. 

Kort na middernacht vloog een rieten dak aan de Burgemeester Ritmeesterweg in Den Helder in brand. De brandweer wist te voorkomen dat het vuur oversloeg naar een woning. 

Politie bekogeld met vuurwerk 

In Amsterdam verliep de jaarwisseling grimmig. In Amsterdam-West heeft de Mobiele Eenheid ingegrepen toen agenten werden bekogeld met vuurwerk. In de wijk Slotermeer spreekt een woordvoerder van de politie over 'extreme overlast' door een grotere groep. "We proberen de rust op straat terug te krijgen. Er is ook met vuurwerk gegooid naar collega's", zei de woordvoerder vannacht. 

In Amsterdam-Oost hebben tientallen jongeren vannacht de politie aangevallen. Ze gooiden met spullen en vuurwerk richting politieauto's. De politie laat weten dan de ME de groep uit elkaar heeft gedreven. Ook stapten ME'ers uit en werden er politiehonden ingezet. "We hebben even op linie gestaan omdat personen de confrontatie aan gingen", zei de politiewoordvoerder vannacht. "Daar hebben we op ingezet om de openbare orde te herstellen."

Of de politie mensen heeft aangehouden in Amsterdam, is nog niet te zeggen. 

Tekst gaat door onder de foto's 

Ook op andere plekken in Noord-Holland was het onrustig en is de Mobiele Eenheid ingezet, zoals in de Zaandamse wijk Poelenburg. De politie laat weten dat er rond 18.30 uur meldingen binnenkwamen over jongeren die voorbijgangers en auto's bestookten met vuurwerk. "Daarnaast verrichte de groep van ongeveer 30 jongeren vernielingen en stichtte ze brand."

"Toegesnelde agenten werden bekogeld met zwaar vuurwerk door de groep", zegt de politie. Waarna de Mobiele Eenheid ingezet. 

Later op de avond, na 23.00 uur, werd het weer onrustig en werden er voorbijgangers en agenten bekogeld met vuurwerk. In totaal zijn er gisteravond 13 mensen aangehouden in Poelenburg. 

Tekst gaat door onder de foto's 

Ook in Huizen werd het even onrustig rond 1.30 uur aan de Kostmand. Een groep van ongeveer twintig jongeren is gecontroleerd door de politie. Of er mensen zijn aangehouden is nog niet bekend.  

Tekst gaat door onder de foto's 

In Amsterdam zijn er vannacht een aantal auto's uitgebrand. Ook in Beverwijk, op een parkeerplaats aan De Koningshof en aan de Hobbensteeg gingen rond 2.00 uur auto's in vlammen op. Ook in Heemskerk kwam rond die tijd een melding binnen van een autobrand. 

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

whatsapp Wil je ons nieuws via WhatsApp ontvangen? Abonneer je hier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.