Ga naar Content

Als iedereen fit is bij Telstar, durft trainer Mike Snoei weer een beetje te dromen

Mede door veel blessureleed staat Telstar waar het nu staat: voorlaatste in de eerste divisie. De Velsenaren konden in de eerste seizoenshelft niet zichzelf zijn. "Ik heb zo enorm veel zin in die nieuwe start", zegt een optimistische Mike Snoei. De trainer verwacht dat hij met een fitte selectie weleens een gooi zou kunnen doen naar een periodetitel. "We moeten er dan wel meteen staan."

Mike Snoei met gebalde vuisten na afloop - Foto: Orange Pictures

Tijdens de 'mini-winterstop' heeft Snoei heel even de tijd om af te kicken van het voetbal. Veel tijd doorbrengen met zijn twee kleinzoons, padellen met vrienden en sport op tv kijken is wat de 60-jarige trainer nu doet. "Even de zinnen verzetten en de accu opladen. Dat hebben de mensen om mij heen ook wel verdiend."

Voorlaatste

Toch zat hij met een iets ander gevoel dan voorgaande jaren aan het kerstdiner. Zijn Telstar staat op de negentiende plaats in de eerste divisie. "In 2018 gingen we met 33 punten de winterstop in en stonden we in de top-3. Een en al euforie en moesten we alle verwachtingen temperen. Nu is dat wel anders. Het is nu een mooi moment om ook het grote plaatje te blijven zien."

"Even de zinnen verzetten en de accu opladen. Dat hebben de mensen om mij heen ook wel verdiend"

Telstar-trainer Mike Snoei

Snoei refereert een aantal keer aan het geweldige klapstuk van afgelopen seizoen. Toen presteerde zijn ploeg het op de slotdag dankzij een geweldige ommekeer tegen NAC Breda (2-1) om zich in het linkerrijtje te spelen.

Leegloop

Het gevolg was een behoorlijke leegloop waarin sterkhouders vertrokken. Aanvoerder en topscorer Glynor Plet stopte met voetbal, Özgür Aktas koos voor de stap naar MVV, Anass Najah ging naar Azerbeidzjan, Anwar Bensabouh wilde hogerop en David Min keerde weer terug naar eredivisionist RKC Waalwijk.

Tekst loopt door onder de foto.

Glynor Plet bezorgt Telstar de overwinning op TOP Oss - Foto: Pro Shots / Sonny Lensen

Met een uitgeklede selectie moest Snoei bouwen aan een nieuwe team, dat ineens geen ruggengraat meer had. Bijna de hele as vertrok uit Velsen-Zuid. "In de voorbereiding wist ik al dat het een hels karwei zou worden", zegt Snoei over het opvangen van de vertrokken spelers. "Dat was de grootste uitdaging voor Peter Hofstede en mij. Terugkijkend zijn we er moeizaam in geslaagd om die jongens te vervangen."

Overvolle lappenmand

Na wisselende resultaten waarbij een gelijkspel op bezoek bij ADO Den Haag (1-1) en een klinkende overwinning uit tegen FC Den Bosch (1-4) eruit springen, overschaduwt de volle lappenmand het gevoel bij Telstar.

Tijdens enkele wedstrijden ontbraken meer dan tien spelers bij de Witte Leeuwen. "Een grote club als FC Barcelona raakt Frenkie de Jong een aantal weken kwijt en de club kukelt van de eerste naar de zesde plaats. Nou zijn wij geen Barcelona, maar als bij ons Christos Giousis, Youssef el Kachati en Mees Kaandorp wegvallen, is dat bij ons vergelijkbaar. We zijn een prima ploeg die keihard gewerkt heeft, maar kwalitatief er veel beter uit had kunnen zien."

"Ik heb dit zelden meegemaakt als trainer"

Telstar-trainer Mike Snoei

Telstar moest het ook enige tijd doen zonder keeper Ronald Koeman Jr., Robin Polley, Tom Overtoom, Danzell Gravenberch en Jay Kruiver. "Ik heb dit zelden meegemaakt als trainer. Dat hebben wij tot aan Willem II nog redelijk op kunnen vangen, maar het is voor Telstar niet voldoende om je wedstrijden te winnen."

Een verklaring voor het hoge aantal blessures is er niet. Het zijn allemaal op zichzelf staande gevallen en Snoei heeft zelfs nog meerdere keren met de dokter overlegd of het aan de belasting zou liggen. 

De blessures zorgden er wel voor dat spelers als Jayden Turfkruier en Tim van de Loo op konden staan. "Die hebben zich prima ontwikkeld, want zij hadden minder speeltijd gekregen als iedereen fit was geweest. En Eddahchouri is een voltreffer", zegt Snoei over de spits die afgelopen zomer overkwam van Koninklijke HFC. "In een elftal dat niet gek veel kansen creëert, heeft hij toch tien goals gemaakt. Dat is knap van zo'n jongen."

Regenboogdiscussie

Ook buiten het veld viel Eddahchouri op,  Met drie teamgenoten koos hij ervoor om het regenboogshirt van Telstar niet te dragen in de wedstrijd tegen TOP Oss. "Dat heeft hem in ieder geval heel erg afgeleid", zegt Snoei daarop terugkijkend. "Onderaan de streep was het ritme dat hij had in de wedstrijden erna wel even onderbroken. Daar heb ik het wel even met hem over gehad. Mensen hebben het er toch over en indirect kwam hij in een mindere fase terecht."

Tekst loopt door onder de foto.

Het regenboogshirt van Telstar - Foto: Foto: Telstar

Er was veel ophef over, maar Snoei kijkt vooral heel trots terug op die week. "Een echte Telstar-manier. Ik had nooit een andere keuze willen maken. Telstar staat al zijn hele leven lang voor dit soort ondersteuningen richting de maatschappij. De loyaliteit, het respect, dat is toch hartstikke mooi dat Telstar dat doet. Ik heb er nooit een probleem van gemaakt. Ik heb alleen gezegd: als je de keuze maakt, moet je erachter blijven staan. Wie ben ik om dat te veroordelen? Dat is juist de regenboog-boodschap."

Periodetitel

Na de winterstop hoopt Telstar meer punten te verzamelen en vooral uit de onderste regionen te klimmen. "Die afschuwelijke positie op de ranglijst, willen we ongedaan maken", zegt Snoei over de negentiende plek. "Als de groep straks compleet is, zou ik van een nieuwe start willen spreken. Met een volwaardige groep waarin spelers met elkaar kunnen concurreren. Daarin zouden we ons misschien kunnen richten op een periodetitel. We moeten er dan wel meteen staan. De tijd zal het leren."

Dinsdag 2 januari hervat Telstar de training. De selectie blijft in Nederland en speelt in aanloop naar de competitie nog een oefenwedstrijd tegen Koninklijke HFC. Vrijdag 12 januari wordt de competitie hervat met de thuiswedstrijd tegen Jong AZ.

Lees ook