Ga naar Content

Hoorn gaat geen excuses aanbieden voor slavernijverleden, ook rol niet erkend

Hoorn biedt geen excuses aan voor de hoofdrol die het Hoornse stadsbestuur speelde in het slavernijverleden. Ook gaat de gemeente die rol niet erkennen. De voorstellen van politieke partijen daarvoor werden tijdens de raadsvergadering gisteravond weggestemd. Wel komt er een vervolg op de stadsgesprekken.

Het standbeeld van J.P. Coen op de Roode Steen in Hoorn - Foto: WEEFF

Het stadsbestuur van Hoorn speelde een grote rol in het slavernijverleden, bleek uit het rapport dat afgelopen zomer verscheen. Door zowel de West-Indische Compagnie (WIC) als de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) zijn er vanuit Hoorn op zijn minst 17.000 tot slaaf gemaakte Afrikanen verhandeld.

De PvdA en D66 kwamen met het voorstel om excuses aan te bieden. Maar dat voorstel haalde het gisteravond niet. Omdat er nationaal excuses zijn gemaakt, zien andere partijen geen toegevoegde waarde dat ook lokaal te doen. VVD, ÉénHoorn en Hoorn Lokaal stelden voor om geen excuses, maar erkenning uit te spreken. Ook dat voorstel kon niet op een meerderheid rekenen. 

'Excuses landelijk al aangeboden'

"De koning heeft excuses aangeboden, de premier ook. Ik zie niet in waarom ook Hoorn apart nog excuses moet aanbieden. Wat voegt het toe?", vroeg Roger Tonnaer van Fractie Tonnaer zich af. 

De voorstellen leidden tot een lange discussie gisteravond waarbij partijen sterk verdeeld waren. Waar de ene partij een punt achter de discussie wil zetten, zien anderen de erkenning en excuses juist als vertrekpunt voor meer begrip en aandacht. De burgemeester benadrukte dat het gesprek juist verder gevoerd moet worden. "Je kunt niet zo makkelijk ergens een punt achter zetten."

"Praat met ons, niet over ons"

Het voorstel om excuses te maken, viel voorafgaand al in verkeerde aarde bij de Werkgroep Slavernijverleden Hoorn (WSH). Ondanks dat juist zij zich er hard voor maken dat er excuses komen, wilden zij niet dat dat door een 'politiek spel' zou gebeuren. "Wij zijn niet gebaat bij een motie, waarvan jullie van tevoren weten dat het geen meerderheid haalt. Je maait het gras voor onze voeten weg en het is tot stand gekomen zonder overleg met ons, de gemeenschap. Daar hebben we niets aan", zei Marisella de Cuba daarover. 

Zij riep de raad op om zich in te zetten voor een proces met de Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme (NCDR) en het Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis (NiNsee) om de excuses zorgvuldig vorm te gaan geven. "Onze stemmen worden al eeuwenlang niet gehoord, en opzij gezet. Excuses voor verleden zijn heel belangrijk voor onze gemeenschappen als nazaten van slaafgemaakten en belanghebbenden. Maar opnieuw wordt er over ons gepraat, niet met ons."

De inspraak van De Cuba werd onderbroken door Menno Jas van Hart van Hoorn, omdat hij de vergadering wilde schorsen. Dat zat hem vermoedelijk in de scherpe verwijten, gemaakt door De Cuba. De burgemeester greep daarop in en maande De Cuba om 'op haar woorden te letten'.

Een dag later leidt die uitspraak tot veel boosheid. "Dit voorval toont hoe de stemmen van nazaten van tot slaafgemaakten al eeuwenlang worden genegeerd en niet serieus worden genomen." 

Stadsgesprekken

Wel komt er een vervolg op de stadsgesprekken, een voorstel vanuit de coalitiepartijen. De initiatiefnemers willen een werkgroep opzetten die daar vorm aan gaat geven. Tijdens deze gesprekken wordt gepraat over thema’s als racisme en discriminatie in de samenleving en ook over het standbeeld van J.P. Coen. 

Dit voorjaar moet er een voorstel klaarliggen hoe de stadsgesprekken eruit komen te zien. 

Lees ook

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Samenwerking NH en WEEFF

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op naar [email protected] 
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]