Ga naar Content

De Aftrap: Ajacied Frank Verlaat begon zijn carrière met een Europa Cup-finale

Slechts 19 jaar was Frank Verlaat, maar Ajax-trainer Johan Cruijff aarzelde niet om hem in 1987 in de finale van de Europa Cup II tegen Lokomotiv Leipzig een basisplek te geven. "Hij gaf me nul opdrachten en zei alleen: 'Doe wat je altijd doet, dan komt het wel goed'. Dat was Cruijff ten voeten uit", aldus de inmiddels 55-jarige Verlaat. De Haarlemmer schuift vanavond met scheidsrechter Joey Kooij aan in onze voetbaltalkshow De Aftrap.    

De tweede wedstrijd van Frank Verlaat in het shirt van Ajax was de Europa Cup II-finale - NH Sport/Edward Dekker

Verlaat is momenteel vanwege privéredenen in Nederland. Daardoor is hij ook bij een Ajax-reünie morgen in de Johan Cruijff Arena als de Amsterdammers tegen Sparta spelen. De grootste tijd van het jaar woont Verlaat in Portugal. In het dagelijks leven werkt hij in de sportverzekeringen. "

De 32-jarige Kooij is bijna zes jaar actief in het betaalde voetbal. De Monnickendammer roept anderen op om ook te gaan fluiten en heeft zijn UEFA-shirt met opdruk 'Be a referee!' meegenomen.

"Ik mag nu ook in Europa wedstrijden leiden. Iets mooiers bestaat er niet"

Scheidsrechter Joey Kooij

"Ik ben begonnen als jongen van 16, 17 jaar. Fluiten is goed voor je persoonlijke ontwikkeling. Ik heb veel geleerd op het veld. Management, leiding geven, beslissingen op korte termijn nemen. Dat neem je ook mee in het dagelijks leven. Daarnaast als je stappen maakt kom je bij mooie clubs en mag ik mag nu ook in Europa wedstrijden leiden. Iets mooiers bestaat er niet."

Tekst gaat verder onder de video.

De Aftrap van vrijdag 8 december met Joey Kooij en Frank Verlaat - NH Sport/Edward Dekker

AZ onder 11 jaar tracht in deze aflevering van Kratje Trap zoveel mogelijk punten te scoren en Alkmaarsche Boys van de eerste plek te stoten. Mocht jij je team willen aanmelden voor Kratje Trap, stuur dan een mailtje naar [email protected]

Wil je de hele uitzending van De Aftrap zien, klik dan op bovenstaande video. Op tv kun je De Aftrap elke vrijdag vanaf 17.10 uur bij NH Sport. Daarna volgt elk uur de herhaling. Volgende week is de laatste aflevering van dit jaar. Dan zijn oud-spits Piet Keur (o.a. Haarlem, FC Twente, Feyenoord) en voormalig keeper Roy Pistoor (o.a. FC Volendam, Almere City) te gast.  

Lees ook