Ze hebben hem niet gezien, laat staan dat ze hem geschopt of geslagen hebben: de zeven Hilversumse verdachten van het zware geweld op het Spaanse eiland Mallorca tweeëneenhalf jaar geleden, zeggen niet te weten wie Carlo Heuvelman zo hard geschopt en geslagen heeft. Heuvelman overleefde de vechtpartij niet. Dat verklaarden ze vandaag opnieuw voor het Hof in Leeuwarden, waar het hoger beroep tegen de verdachten plaatsvindt.
Het boven tafel krijgen van de 'waarheid' over de vechtpartijen van de Hilversumse groep met meerdere andere groepen en dan vooral alle feiten van het geweld op Carlo Heuvelman, vormt het grootste doel van het hoger beroep. Het sterke vermoeden is dat de Hilversummers niet het achterste van hun tong hebben laten zien en wel meer móeten weten van wat er gebeurd is. Dat blijkt tot nu toe een teleurstelling: de jongens zeggen niets meer dan ze tot nu toe al gezegd hebben.
Als ze willen praten, dan is dit hun allerlaatste kans, drukte de raadsheer ze vanmorgen nogmaals op het hart. Na het hoger beroep hebben ze die kans niet meer en dan blijft het hele verhaal van de gewelddadigheden van twee zomers geleden misschien wel voor altijd geheim.
Frustratie
Het gerechtshof vroeg het de zeven Hilversumse verdachten daarom nog maar met klem. "We weten allemaal wat de gevolgen zijn van wat er zich die avond heeft afgespeeld, maar wat er is gebeurd is nog altijd de grote vraag. Jullie hebben allemaal Carlo niet gezien en zeggen niet te weten wat er gebeurd is. Sommigen hebben wel iemand zien liggen, maar dat is het dan ook. Weet er dan niemand iets?", klonk het. Een ijzige stilte volgde.
"Ik zou er alles voor over hebben om het te weten, want ik krijg nu de schuld van iets. De schuld van iets dat ik niet gedaan heb"
Dat anderen gefrustreerd kunnen zijn over hun zwijgen, begrijpt de Hilversumse groep maar al te best. Ze begrijpen dat mensen antwoorden willen. "Ik begrijp dat iedereen antwoorden wil en dat mensen denken dat iemand uit onze groep wel iets moet weten", reageerde hoofdverdachte Sanil B. er uiteindelijk op. "Maar u moet mijn frustratie ook snappen. Ik wil het ook weten. Ik zou er alles voor over hebben om het te weten, want ik krijg nu de schuld van iets. De schuld van iets dat ik niet gedaan heb. Ik hoop dat dat ook gezien wordt."
Druk om te verklaren
Met de gedachte dat een van de jongens meer moet weten, voerde de advocaat-generaal de druk op alle zeven verdachten nog maar eens op. Vooral met de vraag of ze druk voelen om niet meer te vertellen. Het zou volgens de advocaat-generaal niet gek zijn dat de jongens - zeker nu ze met elkaar in zaal zitten - niet durven te verklaren wat ze echt weten.
Dat ze spanning voelen, erkennen ze allemaal. Sanil zegt zelfs. "Er is ook druk, die voel ik ook. Ik ben degene die beschuldigd wordt, onterecht. Ik zit onschuldig vast. Natuurlijk voel ik druk om de waarheid te vertellen. Ik wil de waarheid ook vertellen en dat doe ik ook", vertelde de Hilversummer. Toch komt er ook uit zijn mond niet meer dan tot nu toe bekend is.
Het hoger beroep gaat donderdag verder. Dan worden de persoonlijke omstandigheden van de verdachten besproken.