Ga naar Content

Gewapend met een speciale boa en boot wil Enkhuizen racende vaarjeugd bestrijden

Een speciale buitengewoon opsporingsambtenaar (boa) moet in Enkhuizen de overlast van te snel varende jeugd tegengaan. De overlast is een jaarlijks terugkerend probleem en voor de gemeente is de maat nu vol. Er wordt zo'n 125.000 euro uitgetrokken om een boa aan te nemen en een boot te kopen.

Ook in Enkhuizen wordt er (te) hard gevaren - Foto: Aangeleverd

De snel varende jeugd zorgt bij veel bewoners voor ergernis en brengt schade toe aan de natuur. In de zomer van 2022 werd er al regelmatig gecontroleerd in het Streekbos bij Bovenkarspel.

Bij een langdurige controle deelde de politie op één middag twaalf bekeuringen uit. Destijds benadrukte politiewoordvoerder Mascha Koning dat de politie pas kan ingrijpen op het moment dat er een melding of aangifte op tafel ligt.

Gemeente neemt maatregelen

Omdat de politie met een capaciteitsprobleem kampt, neemt de politiek in Enkhuizen nu zelf extra maatregelen. Er wordt zo'n 125.000 euro vrijgemaakt om een speciale boa in vaste dienst te nemen. 

Ook wordt het bedrag besteed aan een boot. Het gaat om een boot met een trailer, benadrukt de gemeente. "Aangezien de boot ook in ondiep water moet varen, schaffen we een platbodem aan", zegt een woordvoerder. 

Een boa kost al gauw een ton. Dat die zoveel geld moet kosten, komt volgens de gemeente door de salariskosten, opleidingen, verzekering, het aanschaffen van kleding en het onderhoud van het materiaal. Een fors bedrag, waarover de gemeenteraad ieder jaar moet beslissen. Toch denkt wethouder Jan Franx dat dit gaat helpen. Eerder vertelde hij al aan NH dat hij een belangrijke rol voor de boa's ziet om de snel varende jongeren tegen te gaan. 

Terugdringen overlast

Met het inzetten op handhaving verwacht de gemeente de overlast op het water terug te dringen. "De vaarsurveillance en het aanspreken en beboeten door de boa zal op de lange termijn een bijdrage leveren aan het verminderen van de overlast op het water."

Behalve in het hoogseizoen kan de boa ook ingezet worden bij de aanpak van illegaal vuurwerk en het illegaal dumpen van (drugs)afval. "Maar ook met ondermijning en overtreding van de Visserijwet", aldus burgemeester Eduard van Zuijlen. Daarbij is wel toestemming van de politie en het Openbaar Ministerie nodig.

Als het aan de gemeente ligt, wordt er snel een boa aangetrokken, zodat die aankomend vaarseizoen al aan de slag kan.

Lees ook

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Samenwerking NH en WEEFF

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op naar [email protected] 
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]