Ga naar Content

Na uitzonderlijk nat najaar kunnen de bollen eindelijk de grond in

De tulpenbollen kunnen na een lange periode van regen nu eindelijk de grond in. Het gaat voorzichtig aan, het land is op veel plekken nog behoorlijk nat. Echt los kunnen ze dus niet. Maar er is een flink begin gemaakt.

Foto: Matthijs Gemmink/NH Nieuws

"We zijn blij dat we aan de gang kunnen", zegt Peter de Wit uit Anna Paulowna terwijl hij zijn trekker bestuurt. "We moeten tussendoor de bak steeds vullen met bollen. We rijden stroken van 500 meter lang. Dan gaat er wel wat bollen doorheen." Hij heeft nog flink wat werk te doen. In totaal moet er 50 hectare gevuld worden: "Dat redden we deze week nog wel."

Het seizoen verliep heel raar dit jaar. Het najaar was erg nat: vanaf de herfstvakantie regende het bijna continu en dus was planten geen optie. De schuren bleven dus vol staan. Ondertussen bleven er ook nog bollen op het land staan, zoals bijvoorbeeld lelies, die eigenlijk allang gerooid hadden moeten worden.

Nu komt alles tegelijk. "Wij hebben het wat ruimte betreft gelukkig precies gered in de schuren", vertelt De Wit. "We hebben zelfs een collega nog even kunnen helpen die wel al ruimte te kort kwam."

Tekst gaat verder onder de foto.

Foto: Matthijs Gemmink/NH Nieuws

Het late planten en oogsten is een unieke situatie, die voor veel boeren nogal wat kopzorgen opleverden. "Het is constant plannen geweest. Steeds als je wat kon doen dan moest je meteen toeslaan", legt De Wit uit. "Het is mooi dat we elkaar als boeren dan helpen. Heeft iemand ineens een trekker nodig dan wordt dat geregeld. Wij staan echt voor elkaar klaar. Solidariteit noem je dat volgens mij, ja."

Peter de Wit werkt op de zandgronden rond Anna Paulowna. Daar zie je op meer plekken dat er hard gewerkt wordt. Afgelopen weekend hebben veel boeren een grote slag proberen te slaan.

"Ik had zaterdag om drie uur aan moeten schuiven voor het sinterklaasfeest. Maar toen was ik nog aan het ploegen. Maar goed, niet veel later kon ik aanschuiven hoor", vertelt hij lachend. "En ik denk dat het wel goed komt met de opbrengst. Ze zitten er mooi in."

Even verderop op de kleigronden rond de Wieringermeer zijn de omstandigheden nog wat lastiger. Daar blijven de boeren vaak naar boven kijken om te zien wat er naar beneden komt. Regen, sneeuw, alles vertraagt het planten. Daar hopen ze woensdag weer verder te kunnen gaan.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]