Ga naar Content

Tijd dringt voor bloembollenkwekers: "Al zou het maar een week droog blijven"

Het geduld van bloembollenkwekers in West-Friesland wordt behoorlijk op de proef gesteld. De overvloedige en alsmaar aanhoudende regenval van de afgelopen periode heeft het akkerland bepaald niet onberoerd gelaten: grote gedeelten staan al tijden blank en in natte grond gedijen bollen slecht. Gevolg is dat telers noodgedwongen in de wachtstand blijven staan. En dat terwijl de 'deadline' van 15 december al aardig dichtbij begint te komen. 

Bloembollenkwekers kunnen hun bollen niet planten omdat de grond te nat is - NH Nieuws

Hoewel ieder jaar zo weer zijn eigen dynamiek en eigenaardigheden heeft, durft tulpenkweker Niels Kreuk uit Andijk wel te stellen dat wie nog langer wacht met bollen planten toch wel behoorlijke risico's begint te lopen. "Uit het verleden is wel gebleken dat als je na die 15e december gaat planten, dat het je opbrengst kost." 

Grond ongeschikt om te planten

Hoewel die datum nog een maand verderop is, biedt de staat van het land momenteel niet veel hoop. "Je ziet wel, het is gewoon hartstikke nat", vertelt Kreuk terwijl hij een homp grond van het perceel in zijn handen houdt. "De grond glimt gewoon."

Wie nu toch bollen in de grond stopt, komt hoogstwaarschijnlijk van een koude kermis thuis. "De vraag is of het überhaupt lukt", zo legt Kreuk uit. "Je moet best wat grond verzetten. En als je dat niet goed doet, dan liggen de bollen niet netjes onder de grond. Dan krijg je daar weer schade van. En ook de kans op vorstschade is dan groter."  

"Je wordt er onrustig van"

Niels Kreuk, tulpenkweker

Wat de kwekers nodig hebben is een week, liefst twee weken droogte. De meerdaagse voorspelling biedt wat dat betreft geen hoop: ook voor de komende weken wordt veel regen voorspeld.

"Het is nu steeds zo dat het land soms net een beetje lijkt op te drogen", zo vertelt Kreuk met lichte frustratie in de stem. "Maar vervolgens loopt het weer vol. Je wordt er onrustig van. Je moet het vervolgens ook weer accepteren. Daar moet je ook weer wat ouder voor worden dus dat gaat nu gelukkig beter dan twintig jaar geleden." 

Lees ook

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Samenwerking NH en WEEFF

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op naar [email protected] 
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]