Ga naar Content

Opluchting en tranen nu Cobra Museum definitief open mag blijven

Vrijwilligers, medewerkers en liefhebbers van het Cobra Museum reageren opgelucht en geëmotioneerd op het besluit om de deuren open te houden. De Amstelveense gemeenteraad stemde gisteravond unaniem voor een voorstel om het Cobra 1,4 miljoen euro en een jaar om zich te bewijzen te geven

Cobra Museum Amstelveen - Foto: ANP

Afgelopen vrijdag was al duidelijk dat het de goede kant op ging toen het college in een persbericht aankondigde de subsidie van 1,4 miljoen euro aan het museum te willen geven. Projectleider van tentoonstellingen bij het Cobra Museum Marieke van Zuilichem vertelt over die dag:  "De mensen waren gewoon in tranen. Het gaat niet alleen om de 35 mensen die in dienst zijn aan, maar er zitten ook zeventig vrijwilligers die ons altijd bijstaan." 

"Met de kunst die we daar tonen, willen we zo veel mogelijk mensen blij maken of ontroeren"

Joan Madiredjo - Hoofd financiën

Door het besluit dat de gemeenteraad gisteravond heeft genomen staat Marieke niet op straat. Ook collega Joan Madiredjo, die hoofd van de financiële afdeling is, kan haar geluk niet op. "Weet je wat het is", begint ze, "voor een museum of de cultuursector werk je niet voor het geld. Je werkt omdat daar je passie ligt. Je wil iets betekenen voor het publiek. Met de kunst die we daar tonen, willen we zo veel mogelijk mensen blij maken of ontroeren."

Het goede nieuws willen de vrouwen op 21 december vieren tijdens de opening van de nieuwe tentoonstelling van fotograaf Anton Corbijn. Marieke: "Daar zijn we heel trots op."

'Echte werk begint nu'

Ook quote-miljonair en kunstliefhebber Marius Touwen, die als de grote redder van het Cobra wordt gezien, reageert na de allesbeslissende raadsvergadering uitgelaten. Toch is zijn toon ook meteen serieus: "Het echte werk begint nu. Nu is de verantwoordelijkheid op onze schouders geladen, dus we moeten nu in een jaar tijd laten zien dat we het kunnen." 

Touwen gaat het Cobra Museum een half miljoen euro lenen om vernieuwingen, zoals een verbouwing, door te voeren. Ook vastgoedmagnaat Zadelhoff (ook Quote-miljonair) leent het museum een half miljoen euro. Touwen zal de komende tijd ook optreden als interim directeur en op zoek gaan naar een nieuwe directeur. 

"Onze tijd is nu gekomen"

Bestuursvoorzitter Cobra Jerry Straub

De verschillende fracties in de gemeenteraad zijn het er over eens dat de huidige directie en het bestuur van het Cobra Museum moeten vertrekken en stemde daar dan ook mee in. Bestuursvoorzitter Jerry Straub vertelt aan NH graag een stap achteruit te doen.

"Dit is een nieuwe tijd om nieuwe dingen neer te zetten. Wij voelen ons verantwoordelijk voor het personeel dat in spanning heeft gezeten en onze tijd is nu gekomen." In Touwen spreekt hij het volste vertrouwen uit. 

Schulden

Naast een subsidie van 1,4 miljoen euro verleent de gemeente het Cobra tot eind volgend jaar uitstel van betaling voor alle openstaande schulden bij de gemeente. Het gaat om 339.000 euro. Ook moet het museum nog twee ton Provinciale Coronanoodsteun terugbetalen. 

Het Cobra vroeg Amstelveen eigenlijk die schulden kwijt te schelden en de jaarlijkse huur met de helft te verlagen naar twee ton. Ook wilde het museum twee miljoen euro van de gemeente lenen voor een verbouwing. Daar werd niet mee ingestemd. 

En dus moeten ze het komende jaar volgens Touwen 'met weinig geld doen'. Een nieuwe directeur heeft hij nog niet op het oog, maar hij verwacht dat veel professionals staan te springen om het museum weer omhoog te helpen.

Lees ook

💬 Wil je iets kwijt?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]