Ga naar Content

D-Day voor tweede pont Velsen, komt 'ie er wel of niet?

De terugkeer van een tweede pont in Velsen bezorgt flink wat hoofdpijn. Een nieuwe veerboot lijkt de enige uitweg, maar dat gaat het GVB niet ophoesten. De tijd dringt, want de deadline voor de aanvraag verloopt morgen. Vanavond komt wethouder Jeroen Verwoort met het verlossende woord. Kan Velsen een nieuwe pont kopen of niet?

De gemeente en het GVB zijn al maanden bezig om een oplossing te vinden voor een tweede veerpont, maar tot nu toe zonder succes. De beste oplossing lijkt de aanschaf van een nieuwe pont door Velsen, maar dat is kostbaar. Velsen probeert het geld bij elkaar te sprokkelen via verschillende bronnen, maar het is nog niet zeker of dat op tijd lukt.

Pont Velsen - Foto: Fred Segaar / NH Media

Haast

Het hele proces duurt al maanden. Volgens een woordvoerder van de gemeente is het een flinke klus. "Er komen praktische, organisatorische, juridische en financiële zaken bij kijken. Het is een ingewikkeld geheel van afspraken en overleg met verschillende partijen, en dat kost tijd. De gesprekken met het GVB en gemeente Amsterdam verlopen goed, maar er moet gewoon veel gebeuren."

Er staat alleen flink wat druk op de ketel, want bouwer HSG heeft de deadline voor de aanvraag op 1 december gezet. Als ze dat niet halen, kan het bedrijf niet garanderen dat de pont in 2024 gebouwd kan worden.

GVB kan de aanvraag voor de nieuwe pont wel indienen, maar wil eerst financiële zekerheid vanuit Velsen voordat ze dat doen. 

Spuugzat

Inwoners van Velsen, scholieren en forenzen zijn het wachten zat en hebben al meerdere acties op touw gezet in de hoop dat de pont spoedig terugkeert. Vanavond zitten ze met 'crossed fingers' op de bank, maar vertrouwen is er amper. "Ik verwacht er niks van. Ze gaan er toch niks aan doen. Ga er maar vanuit dat er geen tweede pont komt. De gemeente heeft veel praatjes, een hoop bla bla, maar er komt niks van", zegt een bewoonster uit IJmuiden.

Vooralsnog is het dus afwachten op de verlossende woorden van wethouder Jeroen Verwoort tijdens de raadsvergadering van vanavond.

Lees ook

Lees ook

Lees ook

Tips?

Stuur ons jouw tips op [email protected]