Ga naar Content

Spaarne Gasthuis blij met 'klein gebaar' van Swim to Fight Cancer

Een feestelijk moment dinsdagmiddag in het Spaarne Gasthuis in Hoofddorp. Het ziekenhuis krijgt bezoek van de organisatie van Swim To Fight Cancer. Die bezorgt op de afdeling oncologie twee zogeheten mobiele comfortboxen, gevuld met spellen, puzzels, creatieve materialen, boeken en een spelcomputer. 

Foto: Jorieke (links) en Milanne van 'Swim' overhandigen de comfortbox op de afdeling oncologie. Fred Segaar/NH Nieuws

De boxen, bedoeld om het verblijf van kankerpatiënten tussen de 18 en 39 jaar draaglijker te maken, zijn betaald van geld dat deelnemers aan de derde Swim to Fight Cancer in juni van dit jaar bij elkaar hebben gezwommen. De kosten van onder andere de twee boxen, 5.000 euro, zijn een fractie van de opbrengst van het evenement in de Haarlemse binnenstad. In totaal haalden de 444 zwemmers met hun tocht door het Spaarne en Bakenessergracht 600.000 euro op. Dat totaalbedrag, min de schenking aan het Spaarne Gasthuis, gaat naar onderzoek naar kanker.

"We wilden iets concreets doneren, een tastbare schenking doen"

Jorieke Schungel-Exler van Swim to Fight Cancer

"Naast het bedrag dat naar onderzoeken gaat, wilden we iets concreets doneren, een tastbare schenking doen. We hebben gekozen voor een klein gebaar naar het Spaarne Gasthuis en hopen dat we dit in de toekomst uit kunnen breiden", zegt Jorieke Schungel-Exler van Swim to Fight Cancer. Haar collega-vrijwilliger Milanne Teunissen vult aan: "Een aantal van onze zwemmers wordt hier behandeld. Voor hen is het een extra motivatie om mee te doen aan Swim."

'Belangrijke groep'

In het Spaarne Gasthuis worden jaarlijks ruim 700 patiënten tussen de 18 en 39 behandeld.  "Een belangrijke groep. We zijn heel blij met gift", zegt Michelle Kremer, verpleegkundig specialist op de afdeling oncologie. "Hiermee kunnen we een positieve impact maken op deze doelgroep tijdens hun verblijf hier in het ziekenhuis."

Van het geld dat 'Swim' doneert, zijn ook boekjes aangeschaft van 'Chemo Kasper' en 'Immuno Lisa.' Michelle Kremer: "Er komen hier natuurlijk ook veel gezinnen. Met de boekjes hopen we wat voorlichting te geven en tevens wat ontspanning te bieden."

'Niet vanzelfsprekend'

Jorieke Exler zag het aan en constateerde dat het geld van 'Swim' goed terecht is gekomen. Ze maakte van de gelegenheid gebruik te melden dat 'Swim to Fight Cancer' ook in 2025 weer gehouden wordt (het evenement vindt om het jaar plaats). "Het is zeker niet vanzelfsprekend, er komt zó veel bij kijken. Neem alleen al de vrijwilligers We hebben er wel honderd nodig. Maar ik durf nu al te zeggen dat we het rond krijgen. Het moet gewoon, we moeten geld blijven ophalen voor onderzoek naar kanker."

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]