Ga naar Content

Oceaanroeier Sara komt niet verder dan zandplaat Waddenzee: "Goede les"

Oceaanroeier Sara Eenhoorn uit Castricum is met twee teamgenoten van Team Ocean deze week vastgelopen op een zandplaat in de Waddenzee tussen Den Oever en Den Helder. Reddingswerkers van de KNRM hebben het drietal van boord van hun roeiboot Ambrosia gehaald. "Gelukkig zal dit op de oceaan niet snel gebeuren."

De Ambrosia van Team Ocean is vastgelopen op een zandbank in de Waddenzee - Foto: Team Ocean

"Eigenlijk was het een heel leuk avontuur", vertelt Sara Eenhoorn die sinds kort naast beroemde bergbeklimmer ook oceaanroeier is geworden. Haar Team Ocean is in training voor de Pacific Challenge, een tocht van 4500 kilometer van San Francisco naar Hawaii, die volgend jaar mei van start gaat. Op weg van Zutphen naar IJmuiden ging het mis bij Den Oever.

Weggedrukt

Wat is er gebeurd? Sara: "We waren op tijd om de zee op te gaan, maar moesten heel lang wachten bij de sluizen van Den Oever. Eenmaal op de Waddenzee zagen we het water supersnel dalen. Ik dacht al; dat gaan we niet redden en het was al donker geworden."

Teamgenoot Wilco van Rooijen vult aan: "Je hebt er veel stroming en vaargeulen. We waren al met één teamlid minder. Nou, één op de uitkijk, één aan het roer en maar één iemand aan de riemen. We zijn gewoon door de stroming weggedrukt." Het team belandt op een zandplaat in het Amsteldiep. Dat staat vooral bekend als rustige plek om droog te vallen. Nou dat is dus gebeurd.

De oceaanroeiers van Team Ocean in betere tijden. Vlnr: Bela Evers, Bram Mayer, Sara Eenhoorn en Wilco van Rooijen - Foto: Team Ocean

Wilco: "We zaten vast op een flinke plaat. Het water stond kniediep en we hebben een diepgang van 90 centimeter. We zijn nog uitgestapt. maar er was geen beweging in te krijgen. Toen hebben we toch maar contact gezocht met de KNRM, want wachten op hoog water was geen optie, dat zou te lang duren en Sara moest de volgende dag aan het werk."

Hè shit

Sara: "We kunnen natuurlijk overnachten op de boot, daar is de boot op ingericht, maar daar waren we nu niet op berekend, dus geen slaapzakken mee. Er was geen paniek hoor, maar het was wel even; hè shit! Of we wel zicht hadden? Nou we zagen heel veel sterren en lichtjes van Den Helder in de verte. Er was nog een vissersboot in de buurt, maar die kon niet dichterbij komen."

Team Ocean veilig aan boord bij de reddingswerkers van de KNRM - Foto: Team Ocean

De roeiboot is aan het anker gelegd en achtergelaten op de Waddenzee. Sara: "We hebben een ontzettend leuk rit gemaakt met de speedboot, maar dat was natuurlijk niet ons doel die dag. Het was een belangrijke les, maar ik weet ook dat dit op de Pacific niet snel zal gebeuren", zegt ze lachend.

Drinkwater

Wilco wil nog wel even wat kwijt over hun uitdaging, de non-stop roeitocht van 4500 kilometer van San Francisco naar Hawaii. Het team vraagt met de Pacific Challenge aandacht voor schoon drinkwater en hoe we er wereldwijd ten tijde van klimaatverandering mee omgaan. De Verenigde Naties voorspellen dat er in 2025 een tekort aan water zal zijn in 30 procent van de wereld, verspreid over 50 landen.

Het volledige Team Ocean in training voor de Pacific Challenge 2024 - Foto: Team Ocean

Wilco: "We willen tijdens de overtocht ook ons eigen drinkwater maken, de roeiboot als een 'living lab' om de noodzaak van zelfvoorziening op het gebied van waterverbruik onder de aandacht te brengen, zodat elke druppel telt.

Donateurs

Inmiddels ligt de oceaanroeier van Team Ocean weer in de haven van Den Oever. Het wachten is op de volgende etappe via Den Helder naar IJmuiden. Wilco: "Daar moeten we even op wachten, want het gaat de komende dagen flink stormen. Het was een goede oefening en we zijn de KNRM ontzettend dankbaar. Het was echt superfijn en ze hebben er sowieso weer een paar donateurs bij." 

Team Ocean zoekt ook nog donateurs voor hun overtocht. Wil je ze steunen, klik dan hier.

Lees ook