Ga naar Content

17-jarige Ajacied Jorrel Hato debuteert bij winnend Oranje, Stengs maakt hattrick

Jorrel Hato is na vanavond één van de jongste debutanten ooit in Oranje. De piepjonge Ajacied mocht van bondscoach Ronald Koeman in de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Gibraltar zijn eerste minuten maken namen Nederland. Oranje won, mede dankzij een hattrick van Calvin Stengs, het onderonsje tegen de dwergstaat met 6-0. 

Jorrel Hato debuteert voor het Nederlands elftal - Foto: Pro Shots / Stanley Gontha

Hato kwam gelijk aan het begin van de tweede helft in het veld voor Virgil van Dijk. Oranje stond op dat moment al met 3-0 voor. De centrale verdediger is vandaag exact 17 jaar en 259 dagen oud. Daarmee komt Hato op de vijfde plek terecht van jongste debutanten ooit. 

Jan van Breda Kolff (17 jaar en 44 dagen), die debuteerde in 1911, voert nog altijd de lijst aan. Matthijs de Ligt vinden we terug op plek vier. De oud-Ajacied was in 2017 pas 17 jaar en 225 dagen oud toen hij voor het eerste namens Nederland minuten maakte. 

Stormachtige ontwikkeling

Iets meer dan een jaar geleden maakte Hato zijn debuut in het betaalde voetbal. Dat deed hij namens Jong Ajax op 4 november 2022 in de uitwedstrijd tegen FC Dordrecht. Twee maanden later mocht Hato al zijn opwachting maken in het eerste van Ajax. In de met 0-2 gewonnen bekerwedstrijd tegen FC Den Bosch kwam hij als invaller in het veld. Aan het begin van dit seizoen kreeg Hato van Maurice Steijn een basisplaats bij de Amsterdammers. Ook bij John van 't Schip, de opvolger van de ontslagen Steijn, heeft Hato doorgaans een basisplaats.

Bondscoach Ronald Koeman zag deze interlandperiode veel centrale verdedigers afhaken. Ondermeer Matthijs de Ligt, Micky van de Ven, Lutsharel Geertruida en Sven Botman hadden zich afgemeld vanwege een blessure, waardoor Koeman besloot Hato op te roepen.

Tekst gaat verder onder de foto. 

Calvin Stengs maakt de 0-4 tegen Gibraltar - Foto: PRO SHOTS / Stanley Gontha

Nederland, dat al gekwalificeerd was voor het EK, kon vrijuit voetballen tegen Gibraltar. Voor de rust had Nederland al drie keer gescoord. Calvin Stengs brak de ban namens Oranje. Het was voor de voetballer uit Nieuw-Vennep tevens zijn eerste interlanddoelpunt. Mats Wieffer en Teun Koopmeiners (Castricum) waren de andere doelpuntenmakers voor de rust. 

Na de thee kwamen er veel nieuwe spelers in het veld, omdat Koeman al had aangegeven zoveel mogelijk spelers aan het werk te willen zien. Ook in de tweede helft wist Nederland drie keer het net te vinden. Stengs nam nog twee doelpunten voor zijn rekening en scoorde dus een hattrick. Het laatste doelpunt kwam van de schoen van Cody Gakpo. 

Opstelling Nederland: Verbruggen; Teze, De Vrij, Van Dijk (Hato/46), Hartman (Simons/63); Veerman (Reijnders/46), Wieffer, Koopmeiners; Stengs, Malen (Gakpo/77), Weghorst (Dallinga/46)

Lees ook

💬 Wil je niets missen van NH Sport?

  • Kijk elke maandag om 17.10 uur naar NH Sport op tv
  • Luister op vrijdag van 19-22 uur en zondag van 17-19 uur naar NH Sport op NH Radio
  • Like onze Facebookpagina of volg ons op Twitter
Tips of opmerkingen? Mail naar [email protected] of bel 088 - 850 51 52