Ga naar Content

Bezeten van bier: Alkmaarse Biersommelier Richard komt met bruisend bierboek

Alkmaars grootste bierkenner Richard Moerkerk staat normaal gesproken achter de bar bij Proeflokaal De Boom, maar het afgelopen jaar klom de biersommelier in de pen voor zijn boek ‘Bier als de vrouw van mijn dromen’. Hij hoopt mensen te inspireren om anders naar bier te kijken én geeft praktische tips.

Biersommelier Richard Moerkerk achter de bar bij Proeflokaal De Boom - Foto: NH Nieuws/Mayra van der Drift

Richard Moerkerk (40) zit al aan de bar te wachten als NH afgelopen vrijdagmiddag binnenstapt bij het knusse proeflokaal De Boom. Vol enthousiasme vertelt hij alles over bier en zijn boek 'Bier als de vrouw van mijn dromen', dat op 29 november in de winkel te koop is.

Maar hoe is hij zo bezeten geraakt van bier? Het begon met interesse voor de keuken. Toen hij eenmaal op de hotelschool in Amsterdam zat, moest hij een stage gaan zoeken en zo belandde hij in het bierwalhalla: België. 

Na de hotelschool verdiepte hij zich verder in bier en liet zich opleiden tot biersommelier. Tegenwoordig geeft hij ook trainingen en lessen over bier en hij jureert zelfs bij tapwedstrijden. Daarnaast schrijft hij al langer columns over bier en besloot hij ruim een jaar geleden de sprong te wagen om een boek te schrijven. "Alles wat ik doe heeft een link, en dat is bier", vertelt Moerkerk. 

Meer dan alleen een lekker pilsje 

"Het leuke aan bier is dat het zo divers is dat je voor elke gelegenheid wel een apart biertype kan vinden." En juist dat is wat Moerkerk zo aanspreekt bij bieren. "Er zijn ook bieren die je rustig drinkt en waarvoor je lekker gaat zitten in een luie stoel bij de haard. Maar een alternatief is weer een lekker dorstlessend pilsje op de vrijdagmiddag met vrienden."

Als biersommelier wil hij de ervaring rondom het drinken van een biertje verder brengen dan alleen een pilsje wegklokken. “Er zit veel meer achter dan dat. Een pilsje wegklokken is ook hartstikke lekker, maar je kan het veel breder trekken." 

Biersommelier Richard Moerkerk achter de bar bij pProeflokaal De Boom - Foto: NH Nieuws/Mayra van der Drift

Voorheen deed hij dit al met themaproeverijen, waarin hij zes hapjes paarde met een bijpassend biertje. "Er zijn zeker een aantal combinaties die ik tijdens de proeverijen heb uitgevonden die weer terugkomen in het boek."

Lezers kunnen dus ook de keuken induiken met Moerkerks boek. "Het doel is dat mensen denken: zo heb ik nog nooit naar een gerechtje gekeken." Er wordt uitgelegd wat je kunt verwachten van de bier en combinatie met het gerecht, maar ook wat de beste schenktemperatuur is. "Die is heel erg belangrijk bij de drinkervaring. Met andere woorden: het smaakt gewoon anders als het ijskoud is of op kamertemperatuur", aldus Moerkerk. 

Biertips van Alkmaars bierkenner

Bij de drinkervaring komt veel meer kijken dan alleen het bier zelf. Zo moet je denken aan de manier waarop het getapt is, maar ook het soort glas of zelfs de manier waarop je een fles of blikje uitschenkt. Wil je weten waar je op kunt letten als je zelf een biertje besteld? We vroegen Moerkerk om zijn tips en tricks.

  1. Laat je bier niet klokken in de fles. Schenk het rustig in anders komt er zuurstof bij en daar kan bier helemaal niet zo goed tegen. Door je bier niet te laten klokken blijft je schuimlaag stabiel.
  2. Gebruik het juiste glas. Dit soort kleine details maken een groot verschil en zorgen dat je meer kunt genieten van je biertje.
  3. Geniet van je glas bier. Of je nu een pilsje drinkt tegen de dorst of een zware stout of stevige tripel: eigenlijk is bier alleen maar bijzaak. Geniet van het moment met de mensen waarmee je drinkt. 

Ben je benieuwd naar meer tips over bier? Vanaf 29 november ligt 'Bier als de vrouw van mijn dromen' in de winkel. De dag ervoor presenteert Moerkerk zijn boek bij Proeflokaal De Boom.

"Het is spannend en tegelijk ook iets om trots op te zijn om het boek straks echt vast te houden. Wat mij onwijs stoer lijkt is dat je bij wijze van spreken in Breda een boekenwinkel binnenloopt en dat daar gewoon een exemplaar ligt."

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]