Ga naar Content

Vogelgriep op zorgboerderij in Middelie is aanleiding voor landelijke ophokplicht

Op een zorgboerderij in Middelie, in gemeente Edam-Volendam, is vogelgriep aangetroffen. De 180 kippen op de zorgboerderij zijn geruimd. Omdat het de tweede uitbraak in korte tijd is, geldt er vanaf vandaag een landelijke ophokplicht. 

Foto: ANP Foto

De vorige uitbraak was in Renswoude, in de provincie Utrecht, op 11 november. Eerder was het landelijke risiconiveau juist afgeschaald omdat er al langere tijd geen besmetting is geweest. Vanaf vandaag geldt er dus weer een landelijke ophokplicht voor commerciële kippenhouders, en een afschermplicht voor hobbyhouders. 

Een ophokplicht houdt in dat alle commerciële kippenhouders en andere pluimveehouders hun dieren binnen moeten houden. Ook geldt er een bezoekverbod voor die bedrijven, zelfs dierenartsen en medewerkers van de bedrijven mogen alleen besmette bedrijven bezoeken als ze zich aan aanvullende hygiënemaatregelen houden. 

Afschermplicht

De afschermplicht geldt onder andere voor dierentuinen, kinderboerderijen en houders van hobbyvogels. Zij moeten hun pluimvee afschermen van ander pluimvee, bijvoorbeeld door ze in een volière te houden. 

Op de zorgboerderij in Middelie waren zo'n 180 kippen aanwezig. Die zijn door de NVWA allemaal afgemaakt. 

Lees ook