Ga naar Content

Zaalvoetballers Hovocubo en Tigers Roermond begraven strijdbijl: "De lucht is geklaard"

Zaalvoetbalclubs Hovocubo en Tigers Roermond spelen morgenavond tegen elkaar. Een pikant duel, want de laatste ontmoeting werd gestaakt na opstootjes tussen spelers en supporters in sporthal de Opgang in Zwaag. Ook bij andere zaalvoetbalduels ging het mis en daardoor heeft de KNVB nieuwe richtlijnen opgesteld dit seizoen. 

Foto: NH Sport / Thomas Brood

In het opgestelde handboek staan de aangescherpte regels. Zo zijn er duidelijke regels wat te doen wanneer er publiek het veld opkomt. Ook staat erin wat de procedure is wanneer er voorwerpen op het veld worden gegooid en staat erin wat de sancties voor de spelers zijn wanneer ze verhaal halen bij de arbitrage. 

Terug naar een aantal maanden geleden. Hovocubo en Tigers Roermond speelden in juni tegen elkaar in de halve finale om het landskampioenschap. Na de gestaakte wedstrijd, moest de allesbeslissende wedstrijd op neutraal terrein bij de KNVB gespeeld worden. Daar waren de Limburgers het niet mee eens en zij kwamen niet opdagen. Hierdoor plaatste Hovocubo zich voor de finale om het landskampioenschap.

"Het voetbal is geen oorlog en ik hoop dat iedereen er zo in staat"

Tigers-voorzitter Chaib Ramdani

"Naar ons verweer wilde de KNVB niet kijken", aldus Tigers-voorzitter Chaib Ramdani. "Die wilden zo snel mogelijk spelen. Wij zijn meer benadeeld vind ik. De speler van ons die toen rood kreeg, is uiteindelijk vrijgesproken namelijk. Toch wil ik niet te veel terugkijken en er nog meer heisa over maken. Wij hebben met elkaar gesproken en de lucht is geklaard. Het voetbal is geen oorlog en ik hoop dat iedereen er zo in staat." 

Ook bij Hovocubo willen ze vooruitkijken.“We zijn een nieuw seizoen begonnen en gaan er een topwedstrijd van maken", aldus Tineke Diaz, secretaris van Hovocubo.

Dreiging

Het eerste finaleduel in Hoorn tussen Hovocubo en FC Eindhoven werd in juni afgelast door de burgemeester vanwege een onbekende dreiging. De burgemeester kreeg een melding van de politie dat er toen zorgen waren over de openbare orde en veiligheid. De politie wilde niet verder toelichten waar die dreiging vandaan kwam, maar het gerucht ging dat die dreiging uit Roermond kwam.

"Dat is de grootste bullshit die ik heb gehoord. Iedere malloot kan de telefoon pakken. Onze supporters zitten zo niet in elkaar. Bij FC Eindhoven spelen vrienden en kennissen van ons en dat zouden ze nooit doen", aldus Ramdani.

"Spelers van beide clubs hebben normaal contact met elkaar. Ik snap niet waar mensen zich druk om maken"

Hovocubo-secretaris Tineke Diaz

Beide clubs laten allebei weten dat de lucht is geklaard. "Spelers van beide clubs hebben normaal contact met elkaar. Ik snap niet waar mensen zich druk om maken", vertelt Diaz.

Camera's op het publiek

De gemeente Hoorn laat weten dat Hovocubo en een veiligheidsadviseur van de gemeente contact hebben gehad. Zo zijn er afspraken gemaakt over de supportersbegeleiding van beide clubs. Er zullen ordehandhavers van beide clubs aanwezig zijn en voor de uitsupporters is er een apart vak. Ook zijn deze afgezet met afzetpaaltjes. Tigers Roermond installeert twee camera's op het eigen publiek.

"Beide clubs gaan ervan uit dat het een mooie en sportieve wedstrijd wordt', aldus een woordvoerder van de gemeente Hoorn. 

Lees ook

💬 Wil je niets missen van NH Sport?

  • Kijk elke maandag om 17.10 uur naar NH Sport op tv
  • Luister op vrijdag van 19-22 uur en zondag van 17-19 uur naar NH Sport op NH Radio
  • Like onze Facebookpagina of volg ons op Twitter
Tips of opmerkingen? Mail naar [email protected] of bel 088 - 850 51 52