Ga naar Content

Geen nieuwe Alkmaarse woonwagenkampen, gemeente bouwt bestaande locaties uit

De gemeente Alkmaar gaat geen extra woonwagenkampen bijbouwen om extra standplaatsen te creëren. Naast de Vroonermeer Driehoek zijn de pijlen nu gericht op de Bestevaerstraat en de Picassolaan. "Locaties waar nu al standplaatsen zijn en waar mogelijkheden liggen voor uitbreiding."

Woonwagenkamp Bestevaerstraat Alkmaar - Foto: Alkmaar Centraal

In de afgelopen 35 jaar zijn er in Alkmaar geen standplaatsen bijgekomen, waardoor een grote groep woonwagenbewoners al meer dan 20 jaar op een wachtlijst staat. Eerder in maart kondigde de gemeente aan vijf 'kansrijke' locaties op het oog te hebben.

Na een verkennend onderzoek besluit de gemeente voor nu 'geen standplaatsen te realiseren op locaties waar nog geen woonwagenstandplaatsen staan'. Dit betekent dat de locaties aan de Herenweg 28-30, de Stalpaertstraat 3, de Saskerstraat (tennisbanen) en Over de Leij in Schermerhorn van de baan zijn. 

"Naast de al geplande toevoeging van standplaatsen op de Vroonermeer Driehoek worden de twee bestaande woonwagenlocaties verder onderzocht voor uitbreiding, om daarmee het wonen in familieverband weer mogelijk te maken", verklaart wethouder Jasper Nieuwenhuizen in een brief aan de gemeenteraad.

(Tekst gaat verder)

Foto: Alkmaar Centraal

Uitbreiding van het kamp aan de Bestevaerstraat stond eerder nog niet op het lijstje van mogelijkheden. "Nieuwe ontwikkelingen hebben ertoe geleid dat uitbreiding daar op termijn een optie is. Indien er voldoende plek is in combinatie met de vernieuwde Spinaker. En eventueel in combinatie met het expertisecentrum." Deze locatie wordt nu verder onderzocht. Als de uitkomsten daarvan positief zijn, zegt de wethouder snel te kunnen starten met de "participatie en de voorbereiding voor de ruimtelijke procedures".

Informatiebijeenkomst

Omwonenden van de Bestevaerstraat ontvangen binnenkort een uitnodiging voor een informatiebijeenkomst. De locatie Picassolaan, aan de Mondriaanstraat, maakt onderdeel uit van een grotere gebiedsontwikkeling. "Een mogelijke uitbreiding van standplaatsen op deze locatie wordt meegenomen in het participatietraject voor de gehele ontwikkeling." Deze omwonenden ontvangen op een later moment nog meer informatie, laat de gemeente weten.

Lees ook