Ga naar Content

Handtekeningen voor Haarlems parkeerreferendum officieel overhandigd: 'Nu de datum'

Haarlemmers Wim Kleist en Frans de Goede overhandigden donderdagavond na de vergadering van de gemeenteraad de handtekeningen voor het parkeerreferendum aan burgemeester Jos Wienen. Het zijn er inmiddels ruim 7.400. De gemeente wil betaald parkeren invoeren in nog eens elf wijken in de stad, maar dat besluit leidt tot veel verzet.

Overhandiging handtekeningen parkeerreferendum Haarlem - Foto: NH / Rob Wtenweerde

De aanvragers van de volksraadpleging over het invoeren van gereguleerd parkeren in Haarlem moesten in zes weken 4.000 handtekeningen zien te verzamelen. Dat was met de hulp van Edwin Vermaire van de facebookgroep Haarlem Betaald Parkeren al binnen de kortste keren gelukt. 

Het drietal zat op de publieke tribune van de raadszaal te wachten op het einde van de begrotingsvergadering. Die verliep voorspoedig: de kleine 40 ingediende moties werden snel in stemming gebracht en een meerderheid van de raad nam de begroting voor komend jaar aan.

Voordat de raadsleden zich op een borrel en vervolgens het diner in de Gravenzaal van het stadhuis konden storten, maakten Kleist, De Goede en Vermaire gebruik van het moment om de handtekeningen officieel aan te bieden aan burgemeester Jos Wienen. 

"Doen ze het op 6 juni 2024, dan besparen ze een hoop geld"

Edwin Vermaire, Facebookgroep 'Haarlem Betaald Parkeren'

"Ruim voldoende handtekeningen, dus dat referendum komt er, punt", zegt een tevreden Edwin Vermaire. "Het moment met de burgemeester was kort, maar krachtig", vult Wim Kleist aan. "Ik denk dat een hoop Haarlemmers wakker zijn en wakker blijven en straks hun stem uitbrengen over het parkeerbeleid."

Maar wanneer?

Nu de handtekeningen officieel zijn overhandigd, breekt een volgend spannend moment aan: de keuze voor de datum om het referendum te houden. Frans de Goede: "Wij gaan voor 6 juni, maar het hangt van de gemeenteraad af." Op 6 juni worden ook de Europese verkiezingen gehouden. Dan zijn de kosten voor het inrichten van stemlokalen en dergelijke toch al gemaakt.

Maar het lijkt erop dat de coalitiepartijen het referendum eerder willen houden: al in maart 2024. Vermaire: "Die partijen wilden eerder helemaal geen referendum, omdat ze het zonde van het geld vinden. Nou, laat dat dan ook maar zien: doen ze het op 6 juni, dan besparen ze een hoop geld."

Tekst loopt door onder de foto.

Wim Kleist, Edwin Vermaire en Frans de Goede - Foto: NH / Rob Wtenweerde

De Haarlemse gemeenteraad is nu weer aan zet: die moet op 30 november de uiteindelijke datum bepalen voor de volksraadpleging over het parkeerbeleid. De uitslag daarvan is alleen geldig als het opkomstpercentage boven de dertig procent ligt. Het gaat overigens om een raadgevend referendum, de gemeente kan de uitslag naast zich neerleggen.

"Als dat gebeurt, wordt het oorlog in Haarlem", voorspelt een andere voorstander van het referendum: Ruud Kuin van de SP. Hij vindt het overigens niet zo erg als het referendum eerder wordt gehouden dan de Europese verkiezingen. "Dat kan ook een voordeel voor ons zijn. Op de Europese verkiezingen komt toch een speciaal publiek af."

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]