Ga naar Content

Fusie BUCH-gemeenten? Ook Heiloo twijfelt over toekomst huidige samenwerking

De samenwerking van Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo, de zogenoemde BUCH-gemeenten, zorgt voor steeds meer hoofdbrekens. De vier tuigden de gemeentelijke samenwerking juist ooit op om een fusie te voorkomen. Nu wordt hardop de vraag gesteld of een fusie toch niet handiger zou zijn. Deze week besloot de gemeenteraad van Heiloo tot een 'bestuurskrachtonderzoek' naar de BUCH.

Foto: Streekstad Centraal

Het rommelt in de BUCH. Nieuw is die onvrede zeker niet; het was eerder al een onderwerp tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van 2022. De organisatie zou niet goed werken, er moet steeds geld bij en er gaat tijd verloren. 

De eerste gemeente die de twijfels omzette in serieuze vervolgstappen was Uitgeest. Maar in Heiloo zien ze die beweging ook in de andere buurgemeente: "Bergen is op dit moment bezig met een voorstel", aldus Sybren van Dokkum van D66 Heiloo.

Fusie?

Heiloo kan volgens de partij niet achterblijven en dat vindt ook een meerderheid van de raad. Van Dokkums voorstel voor een onderzoek naar de bestuurlijke toekomst van het dorp vond voldoende steun om uitgevoerd te gaan worden. "Dit onderzoek is een eerste stap", stelt Van Dokkum aldus mediapartner Streekstad Centraal.

Waar het toe zal leiden staat dus nog open. Een alternatief voor de BUCH zou een echte (bestuurlijke) fusie kunnen zijn. Met alle vier de gemeenten of bijvoorbeeld alleen met Castricum en/of Bergen. "Maar dat zijn allemaal zaken die nu nog niet zijn ingevuld. Het gaat nu eerst om een evaluatie van de BUCH zelf." Het onderzoek zal een half jaar in beslag nemen.

Wat is de BUCH?

De BUCH is de overkoepelende ambtelijke organisatie die werkt voor de vier zelfstandige gemeenten Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo, en is in 2017 ontstaan. In het bestuur van de BUCH zit naast een algemeen directeur, uit iedere gemeente een burgemeester en een wethouder.

Lees ook

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.