Ga naar Content

Gemeente Uitgeest onderzoekt: zelfstandig blijven of toch samenwerken?

De gemeente Uitgeest wil onderzoeken of zij zelfstandig kan blijven of samen moet gaan met een andere gemeente. Misschien is een fusie wel noodzakelijk: de komende jaren verwacht de gemeente steeds meer geld uit te moeten geven dan er binnenkomt. Uitgeesters op straat twijfelen of een fusie zal helpen: "Ik zie niet altijd de voordelen van een grotere gemeente, korte lijnen zijn ook prettiger."

Uitgeest staat onder toezicht van de provincie, omdat het ernaar uitziet dat er de komende jaren een steeds groter begrotingstekort ontstaat. Voor komend jaar is dat zes ton, maar in 2026 verwacht de gemeente dat het tekort verdrievoudigt. 

Uitgeest werkt sinds 2014 al samen met de andere BUCH-gemeenten (Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo), maar iedereen binnen die samenwerking heeft nog steeds z'n eigen gemeentehuis. De BUCH zou kosten besparen, omdat ze in dat geval ambtenaren delen.

Een fusie zou nog meer geld kunnen uitsparen, denkt Uitgeest. Maar met wie van de buren moet Uitgeest samengaan? Deze inwoners hebben een specifieke voorkeur (zie video).

(Tekst loopt door onder de video)

Wat vinden UItgeesters? - NH Nieuws

Als de gemeenteraad op 9 november voor stemt, gaat Uitgeest subsidie vragen bij de provincie voor het onderzoek.

Ongeveer een half jaar later moet duidelijk zijn wat voor- en nadelen zijn van drie mogelijkheden: een fusie met een andere gemeente, zo doorgaan als nu binnen de BUCH, of een totaal zelfstandig Uitgeest zonder BUCH-samenwerking.

Tips?

Stuur ons jouw tips op [email protected]