Ga naar Content

Massaal protest tegen opvang Oekraïners in Purmerend tijdens inspraakavond

Van tevoren was al duidelijk wat de sfeer zou zijn tijdens de inspraakavond over de opvang van Oekraïense vluchtelingen in Purmerend. De petitie 'Open géén opvanglocatie in Purmerend' is in acht dagen tijd al bijna 9.000 keer ondertekend. Vele honderden ondertekenaars kwamen woensdagavond naar het stadhuis om de insprekers aan te horen en vooral hun steun te betuigen. In alle toonaarden was er maar één boodschap: geen opvang.

Honderden mensen volgden via een scherm de insprekers bij de commissievergadering over de omstreden opvang - Foto: NH Nieuws

De gemeente Purmerend wil 1.500 vluchtelingen uit Oekraïne opvangen op een nieuwe locatie aan de rand van stad. Hiervoor wil ze een weiland opofferen voor een periode van tien tot vijftien jaar.

Woningnood

Daar waren de insprekers het duidelijk niet mee eens, zij haalden alles uit de kast om aan te tonen dat zo'n opvang een slecht idee is. Bij verschillende van hen is het volstrekt onacceptabel dat er voor deze vluchtelingen onderdak wordt geregeld, terwijl de woningnood onder de Purmerenders groot is.

"Onze kinderen kunnen geen woning krijgen, sommigen moeten tot de hoge leeftijd bij hun ouders blijven wonen, voor spoedzoekers is geen aanbod. En deze opvang kan in één keer wel snel geregeld worden", verwoordt een van hen het gemeenschappelijke ongenoegen. Zij krijgt massaal bijval van de honderden aanwezigen. 

Tekst gaat verder onder de foto.

Een duidelijk protest tegen de opvang van vluchtelingen - Foto: NH Nieuws

Op dit moment vangt Purmerend zo'n 500 vluchtelingen op. En dat vinden de meeste aanwezigen in het stadhuis meer dan genoeg. Op vragen van de gemeenteraadsleden aan de insprekers hoeveel vluchtelingen uit de Oekraïne zij wel acceptabel vinden, wordt steevast geantwoord: nul. "Het is genoeg. Nederland is vol. Is overvol. Kies nou eens voor je eigen bevolking."

Verdienen

Sommigen stippen ook aan ook dat de gemeente grof geld verdient aan de opvang. "Miljoenen ontvangen ze van het Rijk voor deze opvang. En zo probeert de gemeente de begroting rond te krijgen."

"Kies nou eens eerst voor je eigen bewoners"

Inspreker

De gemeenteraadsleden horen het aan, maar niemand gaat erop in. Zo ook niet op de criminaliteit die door menig inspreker verwacht wordt. En hoe zit het met de enorme druk op allerlei maatschappelijke voorzieningen als daar straks 1.500 mensen wonen?

Veel vragen, maar weinig antwoorden. De enkeling die het bij het inspreken opneemt voor de opvang, wordt weggehoond. Bij de laatste paar van de meer dan twintig insprekers heeft al tweederde van de toehoorders de zaal verlaten.

Komende maandag 6 november bespreekt de commissie het voorstel voor de opvang. Op donderdag 30 november wordt er door gemeenteraad een besluit genomen.

Lees ook