Ga naar Content

Onderzoek naar mogelijke 'wantoestanden' bij crisisnoodopvang Purmerend

De veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland en gemeente Purmerend gaan onderzoek doen naar mogelijke 'wantoestanden' bij de crisisnoodopvang voor vluchtelingen aan de Baanstee-Noord in Purmerend. Aanleiding is onderzoek van het Noordhollands Dagblad, die de situatie op de crisisnoodopvanglocatie. Volgens de krant gaat het om een situatie 'waarbij tientallen bewoners en (voormalig) medewerkers spreken van onder meer discriminatie, machtmisbruik, bedreigingen en corruptie'. 

225 vluchtelingen in crisis-noodopvang Purmerend aangekomen - Foto: Regio Purmerend

De mogelijke situatie kwam aan het licht door vragen van een journalist, die volgens de gemeente een situatie schetste waar de veiligheidsregio en gemeente op dat moment nog niet van op de hoogte waren. Wat die situatie precies is wordt niet genoemd, wel dat er wordt gekeken of het gaat om reguliere opstartproblemen of 'dat er meer achter zit'. 

Verder meldt de veiligheidsregio dat andere problemen, die zij 'opstartproblemen' noemen, inmiddels wel zijn opgelost. Het gaat dan onder andere om het regelen van een veilige speelruimte voor kinderen.

Brief

"Per brief zijn de gemeenteraden van Purmerend en Edam-Volendam ingelicht door burgemeester Ellen van Selm over vragen die het Noordhollands Dagblad stelde over de crisisnoodopvang (cno) naar aanleiding van getuigenissen van bewoners en (voormalig) personeel over de omstandigheden in de opvang", aldus het NHD. 

"Met de brief hebben we tot nu toe alleen de intentie voor een dergelijk onderzoek uitgesproken"

Woordvoerder tegen NHD

Verder lichtte een woordvoerder aan de Noord-Hollandse krant toe dat voor het onderzoek een extern bureau wordt ingeschakeld, voor een onafhankelijke uitvoering. "Met de brief hebben we tot nu toe alleen de intentie voor een dergelijk onderzoek uitgesproken. De manier waarop weten we nog niet. Daar zal een externe partij voor benaderd worden."

450 vluchtelingen

In totaal moeten er in de noodopvang aan de Baanstee-Noord zo'n 450 vluchtelingen opgevangen worden. De eerste groep kwam aan het begin van deze maand aan, later is daar een tweede groep aan toegevoegd. Toen de eerste groep aankwam was er nog sprake van flinke lekkage in de tenten.

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.