Ga naar Content

Groep vluchtelingen voor de zesde keer overgeplaatst binnen Noord-Holland Noord

Voor de zesde keer sinds juli 2022 wordt een groep vluchtelingen binnen Noord-Holland Noord verplaatst. De groep strijkt vanaf deze week neer in Wervershoof, nadat eerder Heiloo, Alkmaar, Bergen, Enkhuizen en Avenhorn werden aangedaan. Wanneer komt er een eind aan de talloze overplaatsingen? "Treurig dat het nodig is om mensen steeds te verplaatsen."

De crisisnoodopvang in Wervershoof is nodig, omdat het aanmeldcentrum in Ter Apel nog overvol is. Gemeente Medemblik neemt de noodopvang tot 1 mei volgend jaar over van de gemeente Koggenland. De overheid heeft aan alle veiligheidsregio’s gevraagd om crisisnoodopvang te organiseren voor 450 asielzoekers.

Het is niet zeker hoeveel tussenstoppen de groep nog moet maken, want er wordt gezocht naar een landelijke oplossing. Een permanente plek heeft de absolute voorkeur, zodat het constante verplaatsen van deze toch al kwetsbare groep stopt. De veiligheidsregio Noord-Holland Noord kan nog weinig over de plannen zeggen, omdat dit landelijk bepaald gaat worden.

Doorstroming

De groep vluchtelingen begon in juli 2022 in Heiloo. "Er is nog maar een enkel gezin dat mee is gekomen vanuit de locatie in Heiloo, dus er is doorstroming", zegt Anton Wildoer van Veiligheidsregio Noord-Holland Noord. "Vanaf 1 mei stoppen wij met de bemoeienis van de crisisnoodopvang, dat wordt allemaal vanuit andere partijen geregeld."

Tekst gaat verder onder de video.

Noodlocatie nummer 6 is klaar voor gebruik - NH Nieuws

Ook volgens burgemeester Michiel Pijl van Medemblik zal het de laatste keer zijn dat er op deze manier een opvanglocatie wordt georganiseerd. Hoe kijkt hij aan tegen de vele verhuizingen die deze groep mee moet maken?

"Ik vind het treurig dat dat nodig is. Dat mensen nu iedere paar maanden naar een andere locatie moeten. Maar ik denk wel dat we kunnen zeggen dat ze hier op een goede en menswaardige manier worden opgevangen."

Kritische dorpsgenoten

Van Alkmaar tot Wervershoof: de komst van crisisnoodopvang gaat gepaard met de nodige kritische geluiden vanuit de dorpsbewoners.

"Er was inderdaad ook in Wervershoof wat onzekerheid en er kwamen vragen vanuit dorpsbewoners. We proberen ze daarom zo goed mogelijk te informeren door informatieavonden te organiseren en nu een rondleiding op nieuwe locatie te geven. Vragen en zorgen kunnen zo besproken worden", aldus Pijl, die tevreden om zich heen kijkt. "We zorgen dat we de mensen op een goede en menswaardige manier kunnen opvangen."

Lees ook