Ga naar Content

Noord-Hollandse vakantiegangers vinden vluchteling verstopt achterop hun camper

Jan en Rita Koppedraaijer uit Egmond aan Zee schrikken zich dit weekend rot door een 'levensgevaarlijke' actie. Op de terugweg van hun campervakantie maakt het stel een tussenstop vlak bij de Franse stad Calais. Er klinkt een dreun. Als Rita gaat kijken blijkt een vreemde man zich te hebben verstopt op de fietsendrager. Volgens de politie om zo illegaal naar Engeland te vluchten.

Foto: Rosanne van Veen / NH Nieuws

"Ik liep een rondje en zag ineens een schoen en een bobbel in de regenhoes", aldus de Egmondse tegen NH. Ze is al twee dagen van slag om de situatie en wil vakantiegangers waarschuwen. "Blijkbaar gebeurt dit, maar je hoort er niks over."

Het is zaterdagmiddag, als Rita en Jan na een paar zonnige weken in Spanje en een heftige regenbui onderweg een tussenstop maken in het Franse plaatsje Beuvrequen.

"Mijn man ging even de benen strekken en cappuccino halen. Ik zat met mijn sloffen aan in mijn eentje nog binnen. Wel met de deuren op slot. We laten de camper eigenlijk nooit alleen want hebben genoeg horrorverhalen over inbraken gehoord. Zelf zijn we ook meerdere keren bestolen."

"Mijn man en ik moesten van de politie naar achteren, omdat ze niet wisten of hij wat bij zich had"

Rita Koppedraaijer uit Egmond

Als Rita binnen naar het toilet schuifelt, hoort ze 'kaboenk'. "Alsof iemand tegen de camper aan reed." In de spiegels ziet ze geen auto, maar wel een schim. Haar gevoel zegt dat er iets niet klopt en huiverig gaat ze toch naar buiten. 

"Een man in een aanrijdende vrachtwagen was druk aan het wijzen naar de achterkant van de camper en riep dat ik de politie moest bellen. Ik dacht: wat de fuck is dit?" Dan ziet ze een schoen uitsteken bij de regenhoes over de fietsendrager. Een persoon moet net op de camper zijn geklommen.

Ze snelt naar het benzinestation, laat daar de politie bellen en twintig minuten later arriveert de Gendarmerie - een semimilitaire eenheid in Frankrijk. "Die riepen 'politie, politie' en deden het zeil omhoog. Mijn man en ik moesten naar achteren, omdat ze niet wisten of hij wat bij zich had."

Rita vertelt erover in onderstaande video. Tekst loopt door

Man zit op camper van Egmondse Rita en Jan - Rosanne van Veen / NH Nieuws

Degene die onder het doek vandaan komt, heeft geen tas of andere spullen. Wel een muts, sjaal en identificatiepapieren, vertelt Rita. Hij zou nauwelijks een spier hebben verrekt of hebben gereageerd op zijn ontdekking. 

"Alsof het de normaalste zaak van de wereld was. Hij mompelde wel iets over dat hij naar Engeland wilde, dacht ik. En later heeft de politie me dat ook verteld. Maar wij gingen helemaal niet naar Engeland."

Kanaal naar Engeland

Langs de westkust van Frankrijk proberen steeds meer vluchtelingen met rubberbootjes over te steken naar het Verenigd Koninkrijk. Mede omdat grote politiemacht en hoge hekken rondom de wegen naar de kanaaltunnel in de Frans stad Calais mensensmokkel op die wijze bemoeilijken.

Maar nog steeds proberen migranten op vrachtwagens te klimmen. Daarbij zijn afgelopen maanden meerdere doden gevallen in de omgeving van Calais, blijkt uit onderzoek van NH.

Het lijkt erop dat mensen het inmiddels ook bij nietsvermoedende vakantiegangers in hun camper proberen. Woordvoerder van de Nederlandse Koninklijke Marechaussee Robert van Kapel laat weten bekend zijn met dit soort zaken van 'inklimmers', ook in Nederland. "De gekste plekken zie je."

Afgelopen week nog zijn twee Algerijnse tieners in Hoek van Holland gevonden in een paardentrailer - ook zij wilden met de ferry naar het Verenigd Koninkrijk. "Als mensen zoiets merken of horen moeten ze meteen de politie of marechaussee bellen."

Foto: Ingestuurde foto van Rita

Hoewel mensensmokkel strafbaar is, is de kans klein dat het onwetende stel uit Egmond gestraft zou worden als ze wél met deze man op de camper naar Engeland zouden zijn gereden, aldus de marechaussee.

"Als je geen kennis draagt van een strafbaar feit, niet wist dat 'ie er zat, dan word je niet vervolgd. Neem je willens en wetens iemand illegaal mee over de grens, ben je strafbaar aan mensensmokkel. Dat moet blijken uit een verhoor en onderzoek."

Rita hekelt het risico dat de man heeft genomen door op de fietsendrager te klimmen. "Hij had er wel af kunnen vallen. Wat bezielt hem?"

Het ding kan volgens het stel ook maar zestig kilo dragen. "Er zaten al twee vouwfietsen op en deze man woog zeker tachtig kilo. Wat als we de snelweg op waren gegaan met 110 kilometer per uur en die was afgebroken? De ramp is niet te overzien."

"Als je naar Engeland wil, prima, maar niet op mijn bagagedrager"

Rita Koppedraaijer uit Egmond

Heeft Rita nog overwogen hem te laten zitten, deze man te helpen? "Mijn hart is heel groot. Ik help heel vaak mensen. Mijn kinderen zeiden ook: het is maar goed dat je geen gesprek met hem hebt aangeknoopt, want waarschijnlijk had hij nog tussen jullie in mogen liggen in de camper ook. Of inmiddels aan de cava gezeten in Egmond."

Toch dacht ze afgelopen zaterdag iets meer aan zichzelf, hun veiligheid en die van andere weggebruikers. "Hoe beroerd zijn situatie misschien ook is, ik ben enorm boos. Heb er ook slecht van geslapen. Als je naar Engeland wil, prima, maar niet op mijn bagagedrager."

Podcast over vluchtelingen

Blijkbaar speelt dit, maar je hoort er nooit wat over, aldus Rita. En dus wil ze mensen waarschuwen. "Dat we hier als camperrijders ook al rekening mee moeten houden. We hebben hem net en er hard voor gewerkt. En ik hoop ook dat mensensmokkelaars worden aangepakt."

De gevolgen van de vluchtelingenproblematiek tussen Frankrijk en Engeland spoelt ook letterlijk aan Noord-Holland. In Egmond aan Zee zelfs. Daarover gaat de podcast De Egmondse vluchtelingenboot.

Vandaag is aflevering 3 gepubliceerd. Abonneer je op alle podcast-platforms. Dan krijgt je en melding als er een nieuwe aflevering online staat.

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Lees ook

Tips over dit verhaal? Mail naar [email protected]