Ga naar Content

Weigeren regenboogshirts 'te gek voor woorden'

Voorzitter van de John Blankenstein Foundation, Karin Blankenstein, noemt het te gek voor woorden dat vier spelers van voetbalclub Telstar weigeren te spelen in een regenboogshirt. De stichting zet zich binnen de voetbalwereld in voor onder meer homorechten. Volgens haar was de voetbalclub een voorloper in het uitdragen van de boodschap van inclusie en dat maakt het daarom extra pijnlijk. "Een handjevol spelers verpest het voor het overgrote deel."

"Het is ontzettend jammer. Zeker bij een club als Telstar die diversiteit in de breedste zin van het woord altijd zo omarmen." - Foto: ANP

Volgens Karin Blankenstein is het klip en klaar waarom de vier spelers geen regenboogshirt willen dragen: “Het is in het verleden vaker voorgekomen dat mensen met een bepaalde geloofsovertuiging inclusieve initiatieven niet steunen.” Ze noemt het te gek voor woorden en om moedeloos van te worden. 

De John Blankenstein Foundation is een Nederlandse stichting die zich inzet voor diversiteit en acceptie binnen de sport, met name in de context van homoseksualiteit. De stichting is vernoemd naar John Blankenstein, een voormalige professionele voetbalscheidsrechter in Nederland, die openlijk homoseksueel was en zich inzette voor homorechten in de sport. Toen hij overleed, is de foundation opgericht. 

Juist bij een club als Telstar had Blankenstein het niet verwacht. Ze omschrijft de club als een voorloper in het uitdragen van de boodschap van inclusie. Zo had Telstar in 2021 nog een wereldprimeur omdat het tegen FC Volendam in een speciaal ontworpen regenboogtenue speelde. Een boodschap die volgens Blankenstein overigens voor veel meer staat dan alleen voor LHBTQ+, maar ook tegen discriminatie op basis van ras, etniciteit en geloof. 

Spiegel voorhouden 

Blankenstein: "We dachten echt dat we wat bereikt hadden. En dat hebben we ook. Maar een handjevol verpest het hiermee voor het overgrote deel." Ze is van mening dat de spelers een spiegel moet worden voorgehouden. 

Telstar zal aanstaande vrijdag aantreden in regenboogshirts - Foto: Foto: Telstar

"Zeker mensen met een bepaalde geloofsovertuiging weten hoe het is om dagelijks gediscrimineerd te worden. Ik begrijp werkelijk waar niet waarom je vanuit dat oogpunt niet zou opkomen voor een ander. Ondanks je geloof." 

Ze doet een oproep aan de spelers zich meer in de thematiek van inclusie te verdiepen en spreekt daarbij uit eigen ervaring. "Zonder mij te verdiepen in mijn broer John had ik hier nu ook niet gestaan."

Blankenstein vertelt verder dat ze met haar broer van dichtbij heeft meegemaakt wat het met eens mens kan doen als je niet aan de norm voldoet. Juist daarom gaat dit haar zo aan het hart: “Verdiep je nu eens in de kinderen die het betreft. Hoe die in deze wereld staan en hoe die gepest worden. Zonder mij te verdiepen in mijn broer John had ik hier nu ook niet gestaan.”

Reactie KNVB

Een woordvoerder van de KNVB laat in een eerste reactie weten het ontzettend jammer te vinden: “Zeker dat een club als Telstar, die diversiteit in de breedste zin van het woord altijd zo ontzettend heeft omarmd, hier mee te maken krijgt.”

Lees ook