Ga naar Content

Arnold Mühren groot voorstander van John van 't Schip als trainer van Ajax: "Meteen doen"

Het lijkt een kwestie van tijd voordat John van 't Schip wordt gepresenteerd als de nieuwe trainer van Ajax. Na het ontslag van trainer Maurice Steijn zijn de Amsterdammers op zoek naar een nieuwe trainer. Is de voormalig rechtsbuiten degene die het bij Ajax allemaal gaat vlottrekken? Voormalig ploeggenoot Arnold Mühren gelooft van wel. 

Arnold Muhren (l) en John van 't Schip (r) - Foto: PRO SHOTS / Stanley Gontha

"Meteen doen", zegt de Volendammer resoluut. "Hij heeft een verleden als speler en trainer en kent de Ajax-cultuur. Hij heeft ervaring opgedaan in het buitenland en ik denk dat je dan een voorsprong hebt op mensen die nog nooit bij Ajax hebben gewerkt. Ook ligt hij heel goed bij de fans. Een echte Ajax-man met kennis van zaken."

Het begin als speler

Van 't Schip begon met voetballen in Amstelveen bij de amateurs van NFC. In 1976 stapte hij over naar de jeugd van Ajax en van 1981 tot 1992 kwam hij uit in de hoofdmacht. Daar speelde hij dus onder meer met routinier Arnold Mühren. Mühren begon in 1985 aan zijn tweede periode in Amsterdam nadat hij furore had gemaakt bij Ipswich Town en Manchester United.

"Een hele fijne vent met veel humor"

Oud-ploeggenoot Arnold Mühren

"Ik werd door toenmalig trainer Johan Cruijff teruggehaald voor mijn ervaring. Ik trof er een hele goede, jonge lichting aan met onder andere Van Basten, Van 't Schip, Vanenburg en Rijkaard. Van 't Schip is denk ik één van de beste rechtsbuitens die Ajax ooit heeft gehad. Ook in de omgang een hele fijne vent met veel humor. Hij ging veel om met Marco van Basten en Rob de Wit", herinnert de inmiddels 72-jarige Mühren zich nog.

Europacup 2

In 1987 wonnen Van 't Schip en Mühren de Europacup 2 met Ajax door met 1-0 te winnen van FC Lokomotive Leipzig. De Volendamse voetballer was destijds verreweg de oudste speler van het team.

Tekst gaat verder onder de foto.

Van links naar rechts: Arnold Muhren, Frank Verlaat, Erik de Haan, Dennis Bergkamp, John van t Schip en Jan Wouters na de EC-finale in 1987 tegen FC Lokomotive Leipzig - Foto: PRO SHOTS / Voetbal International

"Van sommigen had ik hun vader kunnen zijn. Natuurlijk gingen de jonge jongens meer met elkaar om, maar ik ging met iedereen goed om. John was een serieuze jongen, maar als het om humor ging, stond hij vooraan. Wij hadden een heel aanvallend team. Soms ging er wel een man of acht mee naar voren. Ik heb er toen met de handrem op gespeeld, zodat er tenminste nog iemand in de verdediging stond."

Italië

Na zijn periode in Amsterdam, waarin hij vier keer kampioen werd, drie keer de beker won en ook nog de UEFA-Cup ('92), speelde hij voor het Italiaanse Genoa. In 1996 beëindigde hij zijn voetbalcarrière. Ook speelde Van 't Schip negen jaar voor Oranje. Hij kwam tot 41 interlands waarin hij twee keer scoorde. In 1988 werd hij met Oranje Europees kampioen. Daarna maakte hij de eindrondes van 1990 (WK Italië) en 1992 (EK Zweden) mee. 

Van 't Schip de trainer

Als trainer heeft Van 't Schip meerdere clubs achter zijn naam staan. Hij begon in 1996 als assistent-trainer van het Onder 21-team van Nederland. Daarna ging hij aan de slag als assistent- en jeugdtrainer bij Ajax.

Tekst gaat verder onder de foto.

John van 't Schip en Marco van Basten in de aanloop naar het WK 2006 - Foto: Pro Shots / Stanley Gontha

Hij werkte lange tijd samen met Marco van Basten. Eerst bij Jong Ajax, vervolgens tussen 2004 en 2008 bij het Nederlands elftal waar hij als assistent-bondscoach aan de slag ging en vervolgens keerden de twee samen terug bij Ajax 1. In 2009 was Van 't Schip één duel ad-interim coach, nadat Van Basten in Amsterdam opstapte als hoofdtrainer. Onder zijn leiding versloeg Ajax in de Arena FC Twente met 1-0.

Tekst gaat verder onder de foto.

Interim-coach van Ajax John van 't Schip haalt Leonardo naar de kant - Foto: Pro Shots / Stanley Gontha

Zijn eerste echte klus als hoofdtrainer was bij FC Twente. Dat werd geen succes. Ternauwernood degradeerde Twente niet uit de eredivisie, maar na één seizoen stopte de samenwerking.

Van Guadalajara tot Melbourne

Na zijn Twente-tijd werd hij trainer van Jong Ajax. Ook was hij assistent-trainer bij Oranje en werkte hij in het buitenland: bij Guadalajara in Mexico en bij Melbourne Heart/City in Australië.

In 2017 keerde hij terug op de Nederlandse velden. Hij werd trainer van PEC Zwolle. Daar begon hij goed, maar in zijn tweede seizoen ging het mis in Zwolle. Hij werd in december 2018 ontslagen na een 5-0 nederlaag tegen AZ.

"Ook na zijn ontslag bleef het een gentleman"

RTV Oost-verslaggever Tijmen van Wissing
John van 't Schip tijdens zijn eerste training bij PEC Zwolle - Foto: PRO SHOTS / Niels Boersema

"Na verloop van tijd kwam de klad erin", vertelt RTV Oost-verslaggever Tijmen van Wissing die de Overijsselse clubs op de voet volgt. "Het is een keurige, nette man en ik kan niets kwaads over hem zeggen. Ook na het pak slaag tegen AZ stond hij keurig iedereen te woord. en bleef hij een gentleman."

Zijn laatste klus was die van bondscoach van Griekenland. Van 2019 tot 2021 had hij de nationale ploeg onder zijn hoede. Toen contractverlenging naar zijn zin te lang duurde, besloot hij zelf om het avontuur af te sluiten. 

"Van 't Schip heeft het Griekse voetbal weer op de kaart gezet"

Oud-ploeggenoot Arnold Mühren

Ondanks de positieve verhalen over Van 't Schip, pakte hij als trainer slechts één prijs. Met Melbourne City won hij de FFA. Mühren: "Het Griekse voetbal heeft hij weer op de rails gezet. Ook moet je natuurlijk bij een club terecht komen, waar je de kans hebt om wat mee te winnen."

Presentatie

De verwachting is dat na de wedstrijd van zondag tegen PSV officieel bekend zal worden dat John van 't Schip de nieuwe trainer van Ajax is. Tot die tijd neemt assistent-trainer Hedwiges Maduro de honneurs waar.  

Lees ook