Ga naar Content

Na bosbranden nu wolken obstakel voor Haarlemse studenten bij zonnerace

Met nog duizend kilometer door de Australische outback voor de boeg, heeft het zonneraceteam van de TU Delft vannacht niet de koppositie weten te pakken in het wereldkampioenschap. De Haarlemse studenten Kees, Tijn en Basthian blijven wel optimisch. "We hebben nog steeds onze 'eyes on the price'", zegt Kees Broek. 

Coureur Kees Broek in zonnewagen van TU Delft - Foto: Brunel Solar Team

De eerste dag van de zonnewagenrace schrokken de deelnemers flink van de bosbranden, die dit jaar wel heel erg dicht langs de route woedden. De racewagen Nuna 12 uit Delft wist toen wel als tweede de dag te besluiten na het team uit België. Maar op de tweede racedag moest ze die plek afstaan aan TU Twente. En het is ze op deze derde racedag niet gelukt om de koplopers in te halen. 

Tactisch 

Kees Broek is één van de coureurs in het 18-koppige team, die de 3.000 kilometer lange tocht dwars door Australië rijdt. Vandaag zijn zijn stuurkunsten niet ingezet. Zijn team probeert de kwaliteiten van de verschillende coureurs gedurende de week zo tactisch mogelijk in te zetten.  

"Ik ben er goed in om lang focus te houden, wat moeilijk is in de wagen omdat je alle hobbels en bobbels in de weg voelt. En met de windstoten die we nog krijgen is dat best lastig, dus de kans dat ik de komende dagen ga rijden is er wel." 

"We stouwen de batterij nu goed vol"

Kees Broek, student van team TU Delft

Het team van de universiteit in Delft heeft wel een reputatie hoog te houden. Zeven van de tien keer van de Solar Challenge won de Delftse zonnewagen. 

"Er zijn wat oud-wereldkampioenen van vorige teams van onze universiteit hier in Australië. En wij willen heel graag bij die alumni horen." Maar België en Twente liggen nu respectievelijke 76 en 32 kilometer voor op de Nuna 12. 

Open vlaktes 

"Het lukte vandaag (vannacht Nederlandse tijd, red.) niet om ze in te halen, omdat het erg bewolkt was. We moesten even op de batterij rijden. Maar nu staat onze wagen goed in de zon en stouwen we de batterij helemaal vol." Kees blijft optimistisch en gaat ervan uit dat Nuna 12 de beste auto is voor de route die nog gaat komen. 

"Morgen hebben we veel open vlaktes en dus ook veel wind. Vorige kampioenschappen raakten veel auto's hier van de weg." 

Kijk hier naar een video van het team zelf over hun tweede dag, waar ze werden ingehaald door het team van TU Twente, omdat de Nuna 12 moest stoppen voor een rood stoplicht.

Lees ook