Ga naar Content

EBS heeft elektrisch rijden beloofd, maar kan dit nog niet waarmaken

Fluisterstil en groen: de bussen van EBS zouden volgens de aanbesteding begin volgend jaar elektrisch moeten worden, maar deze belofte kunnen ze nog niet nakomen. Er zijn namelijk een paar problemen opgetreden.

Foto: Omroep Flevoland

Zaanstreek-Waterland wordt één vervoerregio en daarom is er plek voor één busmaatschappij. EBS heeft de aanbesteding gewonnen en daardoor verdwijnt de groene bus van vervoerder Connexxion uit de regio. Er zijn ruim tweehonderd bussen nodig om Connexxion te vervangen. En dat gaat niet op tijd lukken met de beoogde duurzamere bussen.

Lees ook

Bij de aanbesteding heeft EBS zich vol ingezet op duurzame bussen, en dat kan het bedrijf nog niet helemaal waarmaken. "We zijn in het voorjaar compleet in plaats van december", vertelt woordvoerder Jasper Vermeer van EBS over de nieuwe elektrische bussen.

Nog diesels op de weg

De belofte van zero emissie, oftewel geen uitstoot van uitlaatgassen, gaat 'natuurlijk niet gebeuren', aldus Vermeer. "We rijden de eerste maanden met diesels op de weg. Dat vinden we ontzettend vervelend." EBS wil de schade en beetje beperken en zet daarom HVO-brandstof in. Dit is deel plantaardig, deels restafval en vet. De reiziger zal hier volgens de woordvoerder in de portemonnee niks van merken.

Consequenties voor EBS

Om toch op tijd genoeg bussen te krijgen, heeft EBS volgens Vermeer druk op de leverancier gezet. Ondanks de druk, ontkomt het busbedrijf niet aan de boete die boven het hoofd hangt. "Die boeteclausule was bekend. Wij wisten dat het aan de hand was. Dan moet je zorgen dat het er is, als het er niet is, dan zijn er consequenties." 

Vol elektriciteitsnetwerk

Naast de bussen, is ook het opladen een probleem. Vermeer: "Elektriciteit in Zaandam is echt nog wel een uitdaging, maar er wordt hard gewerkt om dit toch te realiseren." Als dit niet lukt, zal er een tijdelijke work around komen.

"We vinden het heel vervelend dat we niet direct met een compleet nieuw en zero emissie wagenpark kunnen starten, maar doen er verder alles aan om te zorgen dat de reiziger hier geen hinder van ondervindt en wel de andere plussen uit ons aanbod ervaart." 

Lees ook