Ga naar Content

Zaanse bussen rijden straks in Cuba, Malta of Albanië

Oude dieselbussen hebben soms al meer dan 1.000.000 kilometer gereden en zijn al een paar jaar over de houdbaarheidsdatum, maar in Cuba, Malta en Albanië kunnen ze nog prima dienst doen. De dieseltjes van Connexxion worden namelijk vervangen door elektrische modellen. Vervoerder EBS neemt het Zaanse busvervoer over in 2024. 

Connexxion in Albanië - Foto: Marcel van den Bergh / Connexxion

Oudere bussen van NZH, Arriva en Connexxion rijden al rond in het buitenland. "In Albanië hangen ze er een ander kenteken op, maar de reclame en de reisinformatie blijft", zegt een woordvoerder van Connexxion. "De reclame van de bioscoop in Zaandam staat er vaak nog op."

Foto: Erik Kanters

De bussen mochten vanwege corona twee jaar langer rijden door een noodconcessie met de vervoersregio Amsterdam. Daarom rijden de bussen in plaats van tien jaar al twaalf jaar lang rond. Vorige week zakte een bus van Connexxion door zijn hoeven, maar dat komt volgens het bedrijf niet vanwege achterstallig onderhoud. De bussen krijgen namelijk eerst een apk-keuring en mogen dan de weg op. "Het is een raar ongeluk, maar als bussen ouder worden kan je dit soort incidenten krijgen", aldus de woordvoerder.

EBS, die het traject in 2023 overneemt, heeft al een volledig nieuwe vloot besteld. De eerste bussen zullen in december arriveren.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]