Ga naar Content
Noord-Holland

Noord-Hollandse bussen krijgen tweede leven in het buitenland

14 november 2015, 09.09 uur · Aangepast 14 november 2015, 22.02 uur
Door: · Foto: Robèrt Jezewski

NOORD-HOLLAND Duizenden kilometers van huis rijden ze nog steeds trouw hun rondjes. Veel bussen die in onze provincie niet meer nodig waren, hebben in het buitenland een tweede leven gekregen. Een fenomeen dat prachtige foto's oplevert.

Ze reden vroeger rond in Den Helder, Haarlem, Uitgeest, Zwanenburg, Nieuw-Vennep, Amsterdam of andere plekken. Tegenwoordig worden ze gespot door vakantiegangers, die warme gevoelens krijgen als ze er eentje zien in het buitenland.

Alleen al 2.000 bussen op Cuba
De meest populaire bestemming voor de bussen die hier worden afgeschreven, is Cuba. Alleen daar al rijden tweeduizend Nederlandse voertuigen rond, vertelt Henk Jansen van Connexxion. Ook in andere Zuid-Amerikaanse landen, Afrika en het voormalige Oostblok zijn ze erg populair. Jansen somt wat bestemmingen op: "Portugal, Duitsland, Hongarije, Roemenië, de Baltische staten. En zo kan je nog wel even doorgaan."

abc5media_image_6

abc5media_image_5

Per jaar belanden 500 Connexxion-bussen in het buitenland. Tel daar de bussen van andere vervoerders bij op en je zit zo op 800 Nederlandse bussen die jaarlijks in het buitenland belanden, schat hij in.

De bussen worden in ons land acht tot tien jaar gebruikt. Over de grens gaan ze minstens nog eens zo'n periode mee.

Oproep
Heb jij ook foto's van een Noord-Hollandse bus die nu in het buitenland rondrijdt? Stuur ze naar [email protected]. Wij breiden onze slideshow er graag mee uit!

abc5media_image_8