Ga naar Content

Velsenaar eist dat Amsterdam eeuw-oude afspraken nakomt en zorgt voor tweede pont

Amsterdam moet zorgen voor een tweede pont tussen Velsen-Noord en-Zuid. Dat vindt Velsens gemeenteraadslid Floor Bal. Hij vraagt zijn gemeente álle papieren met afspraken en overeenkomsten tussen Amsterdam en Velsen sinds de uitgraving van het Noordzeekanaal, anderhalve eeuw geleden, op te duikelen. Daar wil hij de gemeente Amsterdam ook nu nog aan houden. Hij legt in deze video uit hoe hij daarin wil slagen.

Raadslid Floor Bal over tweede pont bij Velsen - NH Nieuws

Tekst is een vervolg op de video.

De gemeente Velsen zegt in gesprek te zijn met onder andere de provincie en de gemeente Amsterdam om een extra pont te kopen. Zoals het er nu voorstaat is er op geen enkele manier een reservepont beschikbaar die tijdelijk in Velsen kan varen. De GVB heeft wel twee reserveponten voor de drie die in vaart zijn bij de overgangen bij Velsen, Buitenhuizen en Zaandam. 

Onderhoud

Eén daarvan (steeds een andere) is uit het water voor groot onderhoud. De andere reservepont moet te vaak worden ingezet bij één van de drie overgangen om als extra pont in Velsen te kunnen houden, zegt de GVB.

Amsterdam: 'Velsen valt buiten de overeenkomst'

"We hebben met het Rijk en de Noordzeekanaalgemeenten een overeenkomst, waarin is vastgelegd dat we op drie plekken langs het NZK de veerverbinding verzorgen (GVB doet dat dan weer in opdracht van ons). We hebben daar vanuit het Rijk een eenmalige vergoeding voor gekregen", aldus een woordvoerder van de gemeente Amsterdam

"De spitspont in Velsen valt buiten deze overeenkomst. Vragen die daarover zijn gesteld vanuit Velsen zijn juridisch uitgezocht met die conclusie. We zijn dus niet verplicht om te zorgen voor een spitspont. Maar uiteraard helpen we Velsen wel met het hele traject om te zorgen voor een extra spitspont en kijken we ook of we kunnen helpen met tijdelijke oplossingen tot die pont er is."

Lees ook

Tips?

Stuur ons jouw tips op [email protected]