Ga naar Content

Duiven zetten de tijd stil in Huisduinen: "Klok is helemaal onder gepoept"

De vlag gaat uit als de klok van Huisduinen weer kan luiden. Maar hoe? De Huisduiner Kerk is al hele een tijd stil. Duiven hebben bezit genomen van de klokkentoren en de eeuwenoude klok ondergepoept, waardoor hij geen geluid meer maakt. Beheerder Rob Dol staat machteloos: "Ze eten, maar er komt aan de achterkant ook wat uit natuurlijk. En dat is erg veel."

Duiven hebben de klokkentoren van Huisduinen overgenomen - Foto: NH Nieuws

Poep op de toren, poep op de klok en vooral heel veel poep op de stoep van de kerk aan het pas compleet vernieuwde Dorpsplein. Met een schoffel en bezem probeert Anneke Dol de drek weg te halen. "Moet je zien, het gaat gewoon de kerk in en kijk die deuren. Met trouwerijen moet het natuurlijk allemaal schoon zijn."

Het werkt niet

Er is al van alles geprobeerd; een net om de toren, een valkenier heeft wat vogels kunnen vangen en om de duiven weg te houden zijn onlangs honderden stalen pennen geplaatst. Er ligt er al een op de grond. "Je ziet het, het werkt niet", vertelt beheerder Rob Dol gelaten. De duiven zitten achter de wijzerplaat van de toren. "Zul je net zien dat ze er nu niet zijn, maar er is zelfs nog een nest met jongen. Dat mogen we niet weghalen."

In de video zie je hoe erg het gesteld is met de duivenpoep:

Duivenpoep legt de kerkklok van Huisduinen lam - NH Nieuws / Jurgen van den Bos

Een schone stoep is fijn, maar belangrijker nog is het historische belang van de klok, zegt Dol: "De klok komt uit 1537. Die heeft nog in een kerk gehangen die op de plek stond waar nu de Razende Bol ligt, dus uit historisch oogpunt is het een belangrijke klok en die moet wel werken, slaan en geluid maken."

Gaas

Afgelopen week is er weer een gesprek geweest met de directie van Woningstichting Den Helder, die eigenaar is van de kerk. Er wordt nu gekeken of stevig gaas de oplossing kan zijn voor het probleem. 

Stalen pennen moeten de duiven weghouden - Foto: NH Nieuws

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]