Ga naar Content

Schiphol compenseert deel omwonenden voor geluidsoverlast

Zo'n 3.000 huishoudens rond Schiphol ontvangen binnenkort een financiële compensatie voor geluidsoverlast waar zij in 2017, 2018 en 2019 onder gebukt gingen. Daarmee komt het ministerie financieel goed weg, want in totaal hadden 4.600 huishoudens recht op compensatie, maar één op de drie huishoudens heeft de compensatie niet aangevraagd. 

Foto: Inter Visual Studio

Het gaat om bewoners van adressen in Aalsmeer, Uithoorn, Amstelveen en Haarlemmermeer waar tussen november 2017 en oktober 2019 de geluidsnormen zijn overschreden. 

In die periode werd gevlogen volgens nieuwe regels, maar die waren nog niet vastgelegd in de wet. Omwonenden stapten daarop naar de rechter, waarna een onafhankelijke commissie oordeelde dat zij recht hadden op compensatie.

In april van dit jaar maakte het ministerie bekend dat zo'n 4.600 huishoudens tot 31 juli compensatie konden aanvragen. Van die mogelijkheid heeft tweederde dus gebruik gemaakt, blijkt nadat de NOS het ministerie daarover heeft bevraagd.  

Eerder liet vertegenwoordiger van Uithoornaars Mirella Visser weten dat de compensatie dubbel voelt, omdat al veel langer vaststond dat omwonenden een tegemoetkoming hadden moeten krijgen. "We zijn blij dat er nu erkenning komt en dat we geen roepende in de woestijn meer zijn, maar we zijn ook nog boos dat het zo lang heeft moeten duren", zei ze destijds tegen NH.

Lees ook

De meeste huishoudens krijgen een bedrag uitgekeerd dat varieert tussen de 50 en 2.200 euro, maar er zijn ook uitzonderingen. "Ik weet ook van mensen die meer krijgen dan 2.200 euro", zegt Jan Boomhouwer van Stichting Recht op Bescherming tegen Vliegtuighinder tegen de NOS. 

In totaal keert het ministerie eind deze maand en begin volgende maand 5,5 miljoen euro uit. Dat bedrag kan nog wat oplopen omdat het ministerie zo'n driehonderd aanvragen nog moet beoordelen. 2.200 huishoudens die de aanvraag hebben ingediend, krijgen niets; zij krijgen niets omdat ze in een gebied wonen waarvan bewoners niet voor compensatie in aanmerking komen. 

Klaagzang Aalsmeer

Dat niet alle huishoudens in Schiphols buurgemeenten voor de compensatie in aanmerking komen, was tegen het zere been van Aalsmeer. Die gemeente kaartte in het voorjaar aan dat de compensatie 'een ongelijkheid tussen inwoners creëerde': dat alleen bewoners die in de buurt van een zogenaamd handhavingspunt wonen recht hebben op compensatie, is onrechtvaardig, klaagde het college van B&W. 

Lees ook

Ook tussen huishoudens die wel voor compensatie in aanmerking komen, wordt volgens de Aalsmeer een onrechtvaardig onderscheid gemaakt. "Door de compensatie ook aan de WOZ-waarde van de woningen te koppelen ontstaat hier de vreemde situatie dat bewoners van een goed geïsoleerde riante villa meer gecompenseerd worden dan bewoners van een sociale huurwoning."

Meer nieuws over Schiphol
📰 Al het nieuws over Schiphol vind je op nhnieuws.nl/schiphol 
💬 Tips over Schiphol- en luchtvaartverhalen zijn welkom op [email protected]

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]