Ga naar Content

Frits Barend in De Aftrap over crisis Ajax: 'Waarom zit Maurits Hendriks er nog?'

De crisis bij Ajax bereikte afgelopen week een hoogtepunt (of dieptepunt...) met de gestaakte Klassieker in de Arena, gevolgd door het geruchtmakende vertrek van technisch directeur Sven Mislintat. Sportjournalist Frits Barend vindt dat Ajax-directeur Maurits Hendriks een cruciale rol speelt in de huidige chaos. "Hij was zeer gecharmeerd van Mislintat", zegt Barend in voetbaltalkshow De Aftrap.  

De Aftrap van vrijdag 29 september met Frits Barend en Erik van den Berg - NH Sport/Edward Dekker

Gevraagd waar de soap bij Ajax is begonnen, kiest Barend dus opmerkelijk genoeg niet voor het gedwongen vertrek van Marc Overmars vanwege diens grensoverschrijdende gedrag, een half jaar eerder. "Maurits Hendriks heeft het voortreffelijk gedaan bij NOC*NSF, maar sinds zijn aanstelling op 19 september 2022 is het echt crescendo gegaan met Ajax", klinkt het cynisch uit de mond van Barend. "En Hendriks zit er nog." 

Volgens de voormalig tv-presentator is de chaos vooral de schuld van de sportief directeur en niet die van de financieel of de administratief directeur. "Je kan niet zeggen dat er iets goed is gegaan afgelopen jaar."

"Ik zou wel in Volendam blijven voetballen en niet in een stadion buiten het dorp. Je moet lopend naar het stadion kunnen"

Sportjournalist Frits Barend

Behalve de crisis bij Ajax komt ook de sportieve malaise bij FC Volendam in De Aftrap ter sprake. "Ik heb een zwak voor Wim Jonk, die toch maar zijn nek heeft uitgestoken. Samen met Jan Smit. Die vertrouw ik wel. Alleen zou ik wel in Volendam blijven voetballen en niet in een stadion buiten het dorp. Je moet lopend naar het stadion kunnen", vindt Barend.

De andere gast aan tafel is Erik van den Berg, auteur van 'Uit volle borst'. Dit boek over meer dan een eeuw clubliederen ligt sinds deze week in de boekhandel. Het kostte Van den Berg tien jaar om het te maken. Niet het schrijven vroeg de meeste tijd, maar het speurwerk. 

"Bij Café De Boer lag nog een cassette met het clublied. Origineel van het Volendammer Operakoor"

Auteur Erik van den Berg

Van den Berg vertelt over het clublied van FC Volendam: "De eerste versie van het clublied werd niet officieel uitgegeven, maar via cassettebandjes verspreid onder een paar kroegen. Ik wist dat niemand het meer had en ben toen allemaal kroegen gaan bellen. Ik heb ze gevraagd of ze goed wilden zoeken en bij Café De Boer lag er nog één. Origineel van het Volendammer Operakoor. Ik dacht het zal toch niet waar zijn?"

Kratje Trap

In onze rubriek Kratje Trap is het deze keer de beurt aan ZOB 6 om een zo hoog mogelijke score neer te zetten. Mocht je mee willen doen aan dit spel stuur dan snel een mail naar [email protected] onder vermelding van "Kratje Trap". Wie weet komt verslaggever Erik-Jan Brinkman dan ook bij jouw team langs.

Je kunt De Aftrap elke vrijdag vanaf 17.10 uur op tv zien bij NH Sport. Daarna volgt elk uur de herhaling.

Lees ook