Ga naar Content

Zaadveredelaar uit Warmenhuizen zet deuren open voor bezoekers uit meer dan 70 landen

Warmenhuizen verwelkomt de komende dagen bezoekers uit zo'n 70 landen, omdat het open dagen zijn bij zaadveredelingsbedrijf Bejo. Het bedrijf laat zien aan welke gewassen ze aan het werk zijn en hoe het van proces werkt voor de zaden de deur uit gaan. 

Foto: NH Nieuws/Samanta de Groot

Het bedrijf is er helemaal klaar voor om een kijkje in de keuken te geven. Als verslaggever Samanta de Groot aankomt, staan de grote landbouwvoertuigen al klaar. "Dit is altijd een prachtige week", zegt directeur van Bejo John-Pieter Schipper. "We kijken hier naar uit en heel veel mensen zijn druk met de voorbereiding. Als het dan eenmaal zover is, en het weer is prachtig, dan is het feestje."

Minder chemicaliën 

Het bedrijf heeft veel oog voor biologische zaden en het resistent maken van de zaden tegen ziektes. "Als je kijkt naar de landbouw is het belangrijk dat we in de toekomst minder chemie gaan gebruiken", legt Schipper uit. "Er worden ook steeds meer middelen verboden in de landbouw, maar daar willen we eigenlijk niet op wachten. Ik vind dat je vooruit moet kijken, ik wil niet wachten tot iets niet meer mag."

Zaadveredeling? 

"Wat is zaadveredeling? Het is het kruisen van twee zaadrassen, waarmee er een nieuw ras ontstaat dat de eigenschappen van die twee combineert. Met deze kruisbestuiving wordt de natuur als het ware een handje geholpen. Denk aan de tomaat. Door een smaakvol tomatenras met een resistent ras te kruisen, ontstaat er een tomatenras die beide eigenschappen bezit."

Bron: ABN Amro

Zo'n 25 jaar geleden is het bedrijf begonnen met het telen van biologische zaden. "Dat vinden wij belangrijk. Enerzijds omdat er markt voor is, maar anderzijds omdat we al 25 jaar leren om biologisch te telen. Daarmee ga je wel helemaal terug naar de basis." Die opgedane kennis gebruikt het bedrijf ook bij de normale zaden. 

Tekst gaat door onder de foto

Foto: NH Nieuws/Samanta de Groot

Samanta was gisteren op de Boeren Landbouwdag in Alkmaar en daar kocht ze een knolselderij. "Die is helemaal behaard. Jullie zijn bezig met het ontwikkelen van een niet behaarde knolselderij", zegt ze. Dat ziet de verslaggever wel zitten. "Dit soort dingen zijn bijvoorbeeld in de verwerking van producten belangrijk", zegt Schipper. "Dat zijn eisen die in de keten gesteld worden aan een product. Die verzoeken krijgen we dan, we gaan ermee aan de slag en dan maken we van een behaarde en onbehaarde knolselderij."  

Op de open dagen van Bejo zijn vandaag en morgen vooral klanten welkom, maar zaterdag kunnen ook andere geïnteresseerden langskomen. 

Lees ook