Ga naar Content

Nieuwe website moet Haarlemse 'cultuur om de hoek' meer vindbaar maken

In Haarlem barst het van de grote en bekende concertzalen en theaterpodia. De verborgen culturele pareltjes lijken daardoor een beetje weg te vallen. Om juist die podia beter te vinden, is er nu een gezamenlijke website van zo een dertig kleine en middelgrote podia en expositieruimtes: Cultuur023. 

Foto: NH Nieuws / Kimberley Luske

De Cultuurtuin, de Nieuwe Vide Artspace of de ontmoetingsplek De Kapsalon. Het zijn een paar locaties in de Haarlemse buitenwijken waar op een kleinschalige manier kunst en cultuur gesnoven kan worden. Maar dan soms net even anders. Zoals ook bij Het Verhalenhuis in een oude kerk in Haarlem-Noord. "We bestaan nu zes jaar en in de grote kerkzaal programmeren we eigenlijk alles met een zinvol thema op cultureel gebied', vertelt directeur Arno van der Vuurst. 

Bij kleine podia is het vaak de directeur die ook de programmering doet, de financiën en de PR regelt. En daar struikelen ze nog wel eens, door hun krappe budget. Na de stillegging door de corona-pandemie heeft nog niet iedereen de weg naar de kleinere culturele instellingen terug gevonden. Dus is het zaak om het eens goed in kaart te brengen. 

de Pletterij in Haarlem is het toneel van een muzikale voetbal impro - Foto:

Kunst dichtbij

Anderhalf jaar lang financiert de gemeente de website Cultuur023, de Haarlemse agenda voor 'kunst dichtbij'. Deze week is de site open gesteld. "Ik zie nu zelf ook dingen waar ik het bestaan niet van wist", vertelt Van der Vuurst verrast.

Hij merkt dat artiesten en kunstenaars zelf steeds vaker de kleinere podia opzoeken om hun voorstelling te geven. "Dan is de Phil (voorheen Philharmonie) moeilijk voor ze om vol te krijgen en waarom dan niet in een oud kerkgebouw waar de akoestiek misschien wel net zo goed als niet beter is."

Zie de mens 

Elke week zullen cultuurinstellingen uit een twee Haarlemse wijken uitgelicht worden. Deze eerste week zijn Haarlem-Noord en de Waarderpolder aan de beurt. Met bijvoorbeeld zondagmiddag een optreden van het Nederlied Ensemble met een liedjesprogramma 'Blij dat ik je niet vergeten ben' in het Circus Hakim Theater. Of een voorstelling 'Zie de Mens' zaterdagavond in Het Verhalenhuis. 

Foto: NH Nieuws - Verhalenverteller Wijnand Stomp gaat voorstellingen geven in de aardappelkelder van Elswout.

"Dat is een voorstelling van de Joseph Wresinski Cultuur Stichting, waarbij mensen uit de onderkant van de samenleving zoals bijvoorbeeld daklozen zijn opgeleid tot theatermakers. Ze spelen dan hun eigen verhaal", legt Arno van der Vuurst uit. "Daarvoor hebben ze onze grote kerkzaal helemaal omgebouwd, dat is een heel spektakel. En het kost nul euro toegang. Heel indrukwekkend wat zij daar neerzetten."

Database aan cultuurliefhebbers

Van der Vuurst gelooft in de kleinschalige cultuur om de hoek. Juist door de coronapandemie ervoeren volgens hem de mensen hoe fijn het is om dichter bij huis uit te kunnen gaan. En dat er nu door de samenwerking van veel podia en zalen nog meer mensen in aanraking kunnen komen met deze locaties is voor hem een grote winst. "We hebben zo een database aan cultuurliefhebbers, die open staan voor meer. Die nu misschien denken: laat ik eens wat anders proberen."

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]