Ga naar Content

Hakim brengt Afrikaanse films naar Haarlem: Monic Henrickx jureert vierde editie Maghreb Film Festival

Met verwondering kijkt hij naar de wereld. En dat is precies wat theatermaker Hakim Traïdia aan anderen wil overdragen met het Maghreb Film Festival dat deze week in Haarlem van start gaat: zich verwonderen over prachtige verhalen uit Noord-Afrika.  

Hakim Traïdia organiseert met zijn broer Karim het Maghreb Film Festival - Foto: NH Nieuws/Elizabeth Stilma

Om de haverklap piept zijn mobiel. Of het is zijn geheugen, zoals hij zijn assistent Marcella noemt, of hij begint in rap Frans met een regisseur te bellen. Bekend van Sesamstraat, maar ook als schrijver, regisseur, theater- en filmmaker en al jaren de man van Circus Hakim, is Hakim altijd in de weer.

Met zijn broer Karim is de theatermaker het brein achter het Maghreb Film Festival dat dit jaar voor de vierde keer wordt georganiseerd. Films uit Algerije, Tunesië en Marokko zijn van 9 tot en met 12 maart in Haarlem te zien in de Pletterij, Schuur, Filmkoepel, in zijn eigen Circus Hakim en in De Balie in Amsterdam.

Vergetelheid

Hakim vindt het belangrijk om deze films in Nederland een podium te geven. "Het zijn verhalen die er toe doen. Als Nederlanders over Afrika nadenken, dan zien ze vaak de ellende, de problemen, honger, oorlog. Maar er komt zo veel meer uit dit continent. Zoveel moois." Vaak worden de films alleen in het land zelf bekeken en komen dan in de vergetelheid terecht. En dat is zonde, vindt Hakim.

De theatermaker die zelf in Algerije is geboren en daar zijn jeugd doorbracht, wil de Noord- Afrikaanse filmmakers en daarmee de cultuur de aandacht geven die ze verdienen. "Deze films moeten gezien worden. Ze behandelen snijdende thema’s zoals religie, vrouwenonderdrukking, maar ook de zoektocht naar het westen, het eldorado." Dit jaar legt hij nog de nadruk op de Maghreb, zoals het noordelijke deel van Afrika wordt genoemd, maar volgend jaar wil hij films van het hele continent naar Haarlem halen.  

"Deze jongen zingt en droomt over grotere dingen"

Hakim

Voor het festival zocht Hakim ook de medewerking van acteurs dichter bij huis. Scholieren van de Internationale Schakelklas (ISK) en van de Martin Luther Kingschool maakten onder zijn leiding zelf korte films die donderdag worden vertoond in Schuur. Hij kan het niet vaak genoeg zeggen: "Kunst verbindt. Zoals die jongeren samen met allerlei verschillende culturen op het podium staan. Dat is zo bijzonder."   

Noord-Afrikaanse films draaien in verschillende bioscopen in Haarlem en Amsterdam. - Foto: Privécollectie

"Kom, kom!" Hakim staat op van zijn stoel, loopt door het theater naar het podium en verdwijnt achter het zwarte gordijn tussen de coulissen om uit te komen in een licht kantoor. Achter een groot bureau, waarboven zwart-wit foto’s hangen uit vervlogen tijden, neemt hij weer plaats.

Voor hem staat een groot scherm waarop hij beelden laat zien van een Syrische jongen die in zijn moedertaal zingt. Achter hem wordt de ravage van de aardbevingen geprojecteerd. Dat beeld wordt afgewisseld met een jonge Nederlandse trompettist op de Grote markt. "Dit vind ik zo aandoenlijk. Deze jongen hoe hij zingt en droomt over grotere dingen."

René Mioch en Monic Hendrickx

Ook Hakims eigen film The Kid From Algiers ‘met lijfmuziek’ is donderdag in Schuur te zien. Op zondagavond in Circus Hakim worden de winnaars van het festival bekend gemaakt door de jury, waar filmjournalist René Mioch en actrice Monic Hendrickx deel van uitmaken.

Het festival moet nog beginnen, maar Hakim weet het nu al zeker: het wordt prachtig. "Kunst verbindt mensen. Waar religie en politiek falen, slaagt kunst."

ChildHouses

Voor de filmvoorstellingen die in Circus Hakim worden gedraaid, wordt geen ticketprijs berekend. Bezoekers kunnen in plaats daarvan een donatie achterlaten voor ChildHouses. Deze organisatie zet zich in voor kinderen in Syrië die hun ouders zijn kwijtgeraakt. 

Het volledige programma van het Maghreb Film Festival vind je hier.

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]