Ga naar Content

Onzekere toekomst weerhoudt Theater De Liefde niet van feestelijke start

Vol goede moed treden de medewerkers van Theater De Liefde het culturele seizoen tegemoet. Het nieuwe programma staat stevig in de steigers ondanks de onzekere toekomst. In de Begijnhofkapel waar het theater is gehuisvest worden namelijk woningen gebouwd. "We staan te boek als een eigenwijs theatertje, dus we gaan gewoon vol van start."

Theater De Liefde - Foto: NH Nieuws / Kimberley Luske

Simone Lensink van het stichtingsbestuur van het theater heeft van de gemeente begrepen dat er dit jaar nog niet wordt gebouwd. De bouwvergunning moet nog worden verleend. Maar ze is zich er terdege van bewust dat het theater slechts anti-kraak huurder is van de Begijnhofkapel in het centrum. 

De woningbouwplannen van projectontwikkelaar Frans Ludwig komen dan ook niet uit de lucht vallen. De gemeente heeft de bouwaanvraag doorgeschoven tot na het zomerreces, maar Theater De Liefde zal vooralsnog geen bezwaar aantekenen. "We hebben als huurder geen rechten", zegt Lensink.

Zoektocht nieuwe locatie

"Voorop staat dat we hier graag blijven. Deze locatie past ons als een jas." Het stichtingsbestuur heeft een 'kort lijntje' met cultuurwethouder Diana van Loenen en praat met andere kleine cultuurinstellingen die eveneens worstelen met de locatie-problematiek. "Ook Circus Hakim moet wijken voor woningbouw en het Centrum voor debat en cultuur De Pletterij wil naar een andere plek", weet Lensink. "Er moet dus sowieso geschoven worden met locaties."

"Het is een hele ingewikkelde puzzel hier in Haarlem. Maar we weten wel dat de gemeente blij is met Theater De Liefde"

Simone Lensink, Theater De Liefde

De onzekere toekomst weerhoudt het theater er in elk geval niet van een nieuwe programmering neer te zetten. Zo laat Simone weten dat de agenda van Theater De Liefde alweer uitpuilt met optredens. Een aantal grote namen zoals Lenny Kuhr, Jeroen Zijlstra en Yorick van Norden prijken erop, maar er is vooral ruimte voor nieuw talent. 

Precies de reden dat het kleinkunsttheater twee jaar geleden van start ging, onder bezielende leiding van onder andere cabaretier en zanger Mylou Frencken, zandtekenaar Gerrie Hondius en journalist Simone Lensink. 

Dubieuze avond

Elke eerste woensdag van de maand is er weer Open Podium voor aanstormende kunstenaars. De laatste woensdag van de maand vindt de Dubieuze Avond plaats en is het podium in de Begijnhofkapel voor het vrouwelijke comedy-collectief.

Het theater zonder winstoogmerk en gerund door vrijwilligers heeft in korte tijd een bijzondere plaats in de stad weten te veroveren. Het haalde het landelijke nieuws toen Theo Maassen toch voor een volle zaal mocht optreden, ondanks de toen nog geldende anderhalve meter afstandsregel in verband met corona. 

Zonder subsidie

Al met al is het afwachten voor het theater of ze het jaar kunnen volmaken in de Begijnhof kapel. "Het is een hele ingewikkelde puzzel hier in Haarlem. Maar we weten wel dat de gemeente blij is met Theater De Liefde. Zonder subsidie bieden we 'gratis' cultuur aan. Ik verwacht niet dat ze volgend jaar zomaar een pand voor ons hebben, maar wel dat ze ons gaan helpen waar ze kunnen."

Met die positieve instelling gaat het kleinkunstprogramma zaterdag van start. Zoals Mylou Frencken en Gerdie Hondius in hun al uitverkochte openingsvoorstelling ook naar voren willen laten komen: "We moeten immers met zijn allen de toekomst tegemoet, wat die ook brengen moge."

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]