Ga naar Content
Haarlem

Pleegzorg op de planken: "Ssst. Niemand mag weten wat ik heb meegemaakt"

16 april 2023, 09.00 uur · Aangepast 16 april 2023, 16.51 uur
Door: Geja Sikma · Foto: Cas Slagboom / Kenter Jeugdhulp

Tonny, Judith en Shanita, drie vrouwen die hun waargebeurde verhaal op het theaterpodium vertellen. Het zijn hun ervaringen met pleegzorg. De één nam 28 kinderen onder haar hoede, de ander moest door haar verslaving aan cocaïne haar kinderen tijdelijk afstaan. En Shanita wiens vader haar moeder van het leven beroofde en weer leerde spelen in de veilige omgeving van haar pleeggezin. 

De verhalen over pleegzorg die in het nieuws komen, zorgen ervoor dat de goede ervaringen vaak onderbelicht blijven. Door ze te delen in een culturele setting, begeleid door de passende nummers van singer-songwriter Noraly, hopen de drie vrouwen uit de regio Haarlem een andere invalshoek te werpen op het pleegouderschap. 

"Als je bij mensen het woord jeugdzorg laat vallen, gaan de nekharen al omhoog staan", vertelt moeder Judith in de onderstaande reportage. Ze is openhartig over haar drugs- en alcoholverslavingen, waardoor het haar niet meer lukte om voor haar kinderen te zorgen. Maar dat hield ze geheim voor de hulpverleners uit angst dat haar kinderen bij haar weggehaald zouden worden. 

Haar twee jonge dochters kijken op de eerste rij toe hoe hun moeder even breekt, maar zichzelf ook snel weer herpakt op het podium van het Verhalenhuis in Haarlem. 

Tekst gaat door na video.

Pleegzorg op de planken - NH Nieuws / Geja Sikma

Nu heeft Judith haar verslaving onder controle en leven de kinderen weer bij haar thuis. Ze is zelfs ervaringsdeskundige bij Kenter Jeugdhulp, waar ze ouders bijstaat die kampen met soortgelijke problemen. 

Daarover vertelde ze vrijdag in het NH-radioprogramma Lunchroom, waar ze samen met Rianne van Huijstee van Kenter Jeugdhulp te gast was. Luister hier naar de podcast van dat interview. 

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]