Mathew Kimeli wint 37e Damloop, Agnes Keino snelste vrouw

Mathew Kimeli heeft de 37e editie van de Dam tot Damloop op zijn naam geschreven. Hij kwam na 45 minuten en 20 seconden over de streep. Bij de vrouwen won Agnes Keino. De atlete uit Kenia kwam na 52 minuten en 18 seconden over de finish op de Peperstraat.

De samenvatting van deze editie van de Dam tot Damloop - NH Nieuws

De start van de Damloop was 200 meter verplaatst op de Prins Hendrikkade richting de IJtunnel. De kopgroep van de vrouwen viel in die tunnel al uiteen. Daar liepen onder meer de gedoodverfde winnares Almaz Ayana en Diane van Es bij. Richard Douma kon tot ongeveer vijf kilometer de kopgroep (14.08) bij de mannen bijbenen, maar moest daarna snel lossen.

Van Es, de kanshebber voor de Nederlandse titel, liep na tien kilometer (33.12) bij de kopgroep geleid door Ayana. Van Es moest ook voortijdig een stapje terugnemen. In hun kielzog kropen de mannen steeds dichterbij. Zij noteerden een tussentijd van 28.26 op de tien kilometer.

Mannen aan de haal

Het kan als een veredeld startschot worden gezien, omdat de mannengroep volledig uit elkaar viel. Mathew Kimeli en Vincent Kibet namen het hazenpad en haalden de vrouwen ruim voor de finish in. Het werd steeds duidelijker, dat de Kenianen zouden strijden om de winst.

In de slotfase van de race liep Kimeli zijn concurrent aan gort en kwam hij als snelste over de streep na 10 Engelse mijl (16,1 kilometer). Het verschil was vijf seconden. Bij de vrouwen was de verrassende winnares Agnes Keino en niet Ayana. Zij moest voor de finish lossen en werd derde.

Tekst gaat verder onder de video.

Diane van Es was de snelste Nederlandse vrouw bij de Damloop - NH Nieuws

Snelste Nederlander

De snelste Nederlandse atleet was Khalid Choukoud. De Hagenees kwam na 46 minuten en 45 seconden over de streep. Choukoud was zeer emotioneel na zijn finish wegens de aardbeving in Marokko. Filmon Tesfu uit Den Helder was de beste Noord-Hollander en finishte 23 seconden na Choukoud.

Diane van Es was in 53 minuten en 2 seconden de beste Nederlandse op de zesde plaats. Jill Holterman uit Egmond van den Hoef nam de titel van beste Noord-Hollandse mee naar huis. Haar eindtijd was 54 minuten en 37 seconden.