Ga naar Content

Ondanks matige zomer weten toeristen Texel dit jaar nog goed te vinden

De toeristen weten Texel nog goed te vinden. Dat is de conclusie van VVV-directeur Frank Spooren als hij in september de balans opmaakt. Ondanks een zomerperiode met minder zonnige dagen bleef het eiland populair onder de vakantiegangers. "Als we de statistieken monitoren, dan kunnen we vaststellen dat het in de logiessector een goed seizoen is geweest", zegt Spooren.

VVV-directeur Frank Spooren: We hebben op Texel een goed seizoen gedraaid. - Foto: NH Nieuws/Edo Kooiman

 "Hier en daar horen we in de markt dat het een paar procent minder is geweest in vergelijking met de jaren van corona. Dat vind ik eerlijk gezegd ook niet zo raar. Want toen was werkelijk ieder denkbaar bed verhuurd. Dan kwamen ze nog met een luchtbed gezellig logeren bij de ouders of grootouders in het vakantiehuisje. Dat was dit jaar natuurlijk anders", zegt Spooren. 

Hollandse zomer

De 'Hollandse zomer', zoals Spooren dat noemt, heeft impact gehad op het toeristisch bezoek. Na een stralend voorjaar in mei en juni kwamen er veel dagen met regen in het hoogseizoen. Ook de temperatuur bleef onder het gemiddelde. "Dat heeft ervoor gezorgd dat we ook minder lastminuteboekingen hebben gekregen." Dan gaat het voornamelijk om toeristen die pas gaan boeken bij zonnige weersvoorspellingen. "De groep die naar het weer kijkt, wordt steeds groter."

Texel heeft geen klagen wat betreft het aantal boekingen. "In de afgelopen jaren hadden we een goede zomer. Dan werden ook de laatste plekken nog met een lastminuteboeking ingevuld. Dat was dit jaar een stuk minder", zegt Spooren.

"Net na de zomer hadden we voor 2024 al veertig procent meer boekingen dan dezelfde periode vorig jaar"

VVV-directeur Frank Spooren

De coronaperiode heeft volgens de VVV-directeur er ook voor gezorgd dat de consument kritischer, maar ook wantrouwender is geworden. Dat betekent dat er dan ook minder snel langer vooruit wordt geboekt. Overigens niet altijd. "Zeker voor de zomerperiode was er wel degelijk sprake van dat vakantiegangers hun reservering ver van tevoren hadden gemaakt." Spooren leest dat ook uit de cijfers. "Net na de zomer hadden we voor 2024 al veertig procent meer boekingen dan dezelfde periode vorig jaar."

Tekst gaat verder onder de foto.

Veel van de toeristen verblijven in de bungalows op vakantiecentrum De Krim. - Foto: NH Nieuws/Edo Kooiman

De toerist kan volgens de VVV-directeur verdeeld worden in twee categorieën. "Je ziet aan de ene kant een grote groep die absolute zekerheid wil dat ze een specifieke accommodatie volgend jaar willen reserveren. En er is een groep die langer wacht, want zij zijn misschien teleurgesteld geraakt door corona. Het minder goede weer deze zomer heeft daar effect op gehad." Maar geen reden voor wanhoop. "Als we dat afzetten tegen de cijfers van de afgelopen jaren, dan is het minder geweest. Maar het zijn betere cijfers dan 2018 en 2019. En dat is toch de periode waar wij het mee moeten vergelijken toen alles nog normaal was." 

"In plaats van dat ze drie keer uit eten gaan, doen ze dat nu misschien maar één keer"

VVV-directeur Frank Spooren

De horeca en de retail hebben volgens Spooren wel iets meer last gehad. "De consument gaat iets minder uit eten en maakt ook minder gebruik van de retail. Dan is de conclusie: de mensen zijn toch voorzichtiger om geld uit te geven. In plaats van dat ze drie keer uit eten gaan, doen ze dat nu misschien maar één keer. Je gaat misschien toch iets minder uitgebreid met z'n allen shoppen. De afgelopen anderhalf jaar is het ook allemaal duurder geworden. En dan bedoel ik het algemene leven. Maar dat heeft wel zijn weerslag op het bestedingsgedrag van de consument." Volgens Spooren is er geen reden voor zorgen. "Ik zie het meer als normalisering of afkoeling van de markt. Want in die rare coronajaren was deze markt zwaar overspannen." 

Lastminute

De VVV heeft het grootste aanbod in huisjes en appartementen. "Dat is het leeuwendeel van het productaanbod op Texel", zegt hij. "Dat past ook het beste bij onze doelgroep: gezinnen met kinderen. Zij boeken minder snel een bed & breakfast of hotel."

Toen de kinderen in regio noord weer naar school moesten, werd het prachtig weer. Dat vertaalt zich ook in het aantal lastminuteboekingen. "We liepen wat betreft lastminute bij onze nazomercampagne 40 procent achter bij vorig jaar. Maar dat verschil is de afgelopen anderhalve week helemaal bijgetrokken. Daarmee hebben we weer een enorme goede bezetting op dit moment. En dat zien we toch doorlopen tot en met de herfstvakantie. Het is minder druk dan in de zomer. Maar het niveau is nog zo hoog, dat de Texelse ondernemers daar tevreden mee mogen zijn."

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]