Ga naar Content

Geroofd Van Gogh-kunstwerk uit Singer Laren na drie jaar boven water

Het uit museum Singer Laren geroofde schilderij van Vincent van Gogh is weer terecht. Het werk werd meer dan drie jaar geleden 's nachts geroofd van de wand van het Larense museum en belandde vervolgens in handen van de zware misdaad. Kunstdetective Arthur Brand heeft het schilderij na lang onderhandelen teruggekregen. Het nieuws zorgt ook voor grote vreugde bij Singer Laren.

Foto: NH Nieuws

Het geroofde schilderij is sinds gistermiddag in handen van kunsthistoricus Arthur Brand, die het schilderij sinds de roof opspoorde en lang onderhandelde over de terugkeer. 

Dat de geroofde Van Gogh weer terug is, leidt tot gejuich in museum Singer Laren. Museumdirecteur Evert van Os vertelt vanmorgen tegen NH nog een beetje beduusd te zijn. "We hebben het vanmorgen gehoord en beseffen eigenlijk nog niet echt dat het waar is. Dit is fantastisch nieuws." 

"Dit is geweldig nieuws. Niet alleen voor ons, maar vooral voor het Groninger Museum en eigenlijk voor de hele Nederlandse kunstwereld"

Museumdirecteur Evert van Os

Gejuich en champagne

Museum Singer Laren had het Van Gogh-werk in bruikleen van het Groninger Museum en bleef de zaak daardoor altijd volgen. "Het deed natuurlijk enorm pijn. We hadden iets geleend van iemand en dat werd gestolen. Dat is op z'n zachtst gezegd natuurlijk niet leuk. We vinden het fijn dat het werk nu terug is. Niet alleen voor ons, maar vooral voor het Groninger Museum en eigenlijk voor de hele Nederlandse kunstwereld." 

Van Os verzekert dat er vandaag nog wel een flesje champagne wordt ontkurkt in het museum. "Toen we het vanmorgen hoorden hebben we echt staan juichen. We gaan dit vanmiddag ook echt nog wel even vieren. Dit is een mooie dag. Wij zijn blij dat we dit vervelende hoofdstuk eindelijk kunnen afsluiten." 

Kunstroof wereldnieuws

De nachtelijke kunstroof was drie jaar geleden wereldnieuws. Diep in de nacht verschafte een kunstrover zich toegang tot Singer Laren door met een grote hamer de glazen toegangsdeur kapot te slaan. Razendsnel griste hij vervolgens het schilderij van de muur om vervolgens weer in de nacht te verdwijnen. 

Al snel waren er geruchten dat het kunstwerk - het werk Lentetuin, de pastorietuin te Nuenen in het voorjaar uit 1884 - was gestolen in opdracht van zware criminelen. Dat gebeurde in het verleden wel vaker. Criminelen gebruiken zo'n kunstwerk dan als 'wisselgeld' in de onderhandeling voor strafvermindering. 

Lees ook

Dat gerucht werd bevestigd nadat enkele maanden na de kunstroof een foto van het geroofde schilderij opdook, naast een actueel exemplaar van de New York Times en het boek van de bekende kunstrover Okkie Durham. Zo'n jaar na de kunstroof werd een verdachte aangehouden voor de diefstal, die vervolgens werd veroordeeld tot acht jaar cel. Een doorbraak, maar het schilderij zelf bleef spoorloos.

Na drie jaar terug

Na ruim drie jaar is het schilderij eindelijk terug. De zaak heeft kunsthistoricus Arthur Brand nooit losgelaten. Na de roof bleef hij de zaak volgen en kreeg hij het schilderij al snel in het vizier. Hij onderhandelde meermaals om het schilderij terug te krijgen, lang zonder succes. Toch geloofde hij altijd in een terugkeer.

Afgelopen weekend kwam er een doorbraak, zo vertelt hij aan De Telegraaf: Brand ontmoette - na goed overleg met de politie - midden in de nacht op het Amstelveld in Amsterdam een man die zei het werk te hebben. Dat bleek waar te zijn. Twee dagen later overhandigde hij het schilderij terug. Waar het schilderij al die jaren was en van wie hij het nu echt heeft teruggekregen, wil Brand niet zeggen uit bescherming van zijn bron. 

De bekende kunsthistoricus noemt de terugkeer van het schilderij op social media 'een geweldige dag voor alle Van Gogh-liefhebbers wereldwijd'.

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Groninger Museum opgelucht

Ook het Groninger Museum, van wie het schilderij dus eigenlijk is, reageert erg blij op de terugkeer van het schilderij. "Het Groninger Museum is uitermate blij en opgelucht dat het werk weer terug is. Het bevindt zich op dit moment in goed gezelschap in het Van Gogh Museum", zegt museumdirecteur Andreas Blühm, die verder zijn dank uitspreekt naar Arthur Brand. 

Het schilderij wordt de komende tijd grondig onderzocht. "Het schilderij heeft geleden, maar is – op het eerste gezicht – nog in goede staat", vertelt Blühm verder.

Wanneer het schilderij weer te zien is in het museum, is nog niet bekend. Dat kan weken of maanden duren. 

Lees ook